Vlada opet neće proći bez SPS, dobili više glasova – ali verovatno manje resora

Vesti 12. avg 202219:25 13 komentara

Ime mandatara za sastav nove Vlade znaće se, kako tvrdi predsednik Aleksandar Vučić, krajem avgusta. Sastav u Nemanjinoj 11 neće proći ni ovog puta bez socijalista, međutim, moguće je da, bez obzira na to što je SPS osvojio više glasova, ipak dobije manje resora.

Teška je situacija i Srbiji je, osim Skupštine, neophodna i Vlada ponavlja predsednik svaki dan. U ekspozeu koji je izneo pred drugi predsednički mandat, Vučić je obećao da će mandatara saopštiti brzo.

Povezane vesti

„Vlada će biti formirana već u julu“, najavio je Vučić krajem maja.

Međutim, samo glasanje ponavljalo se do jula, pa je jul kao opcija da Srbija dobija Vladu – otpao.

„Mi ćemo ceo posao započeti i verujem završiti u avgustu“, poručio je potom Vučić.

Poznavaoci ovih odlaganja tvrde da nije isključeno da kabinet u Nemanjinoj dobijemo i na jesen.

„Predsednik Vučić je najavio da ćemo ime mandatara znati do kraja meseca ali me ne bi ništa čudilo da se i to pomeri. Imali smo do sada različite najave i skupštine i Vlade pa se sa tim odugovlačilo“, kaže novinarka Safeta Biševac.

Avgust ili septembar svejedno je, Vučić kaže – biće ipak pre roka.

„Krajnji rok za one koji o tome pričaju je 2. novembar“, naveo je Vučić.

Osim kada ćemo dobiti Vladu, pitanje je i kakva će ona biti. Za sada nema sumnje da će veoma ličiti na prethodnu.

„Predsednik Aleksandar Vučić i ja smo mišljenja da treba da nastavimo našu političku saradnju u najboljem interesu Srbije i u ovim teškim i turbulentnim vremenima koja su pred nama“, kaže lider SPS Ivica Dačić.

„Meni se čini da Ivica Dačić, koliko god da je važna pozicija predsednika Skupštine, prošli put nije bio zadovoljan. Ipak, on voli više da bude deo izvršne vlasti. Videćemo koji će to resor biti. Oni uvek dobiju manje od onoga koliko su glasova osvojili, tako da mislim da će oni imati skromniji udeo u vlasti“, navodi Biševac.

Podsećamo da aktuelna premijerka Ana Brnabić nakon završetka izbora nije mogla da se izjasni da li je SPS bio lojalan partner, da su, kako je rekla, u kampanji bili neodgovorni i da ona to posmatra kao izdaju tima.