Vlada pred istek zakonskog roka: Šta se spekuliše – ko ulazi, a ko će „na klupu“

Vesti 22. okt 202219:06 komentara

Došao je i dan kada bismo i zvanično mogli čuti imena nekih od ministara u novoj Vladi. Više od šest meseci posle izbora i skoro pred istek zakonskog roka za formiranje kabineta Ane Brnabić. Skupština je usvojila izmene Zakona o ministarstvima, a za sutra je zakazana i sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke posle koje će biti poznata makar imena ministara iz njihovih redova. Koga su sve prethodnih dana mediji i SNS funkcioneri videli kako ulazi u Nemanjinu 11 ili iz te zgrade izlazi?

Pola godine nakon izbora, približio se i dan kada bi trebalo da saznamo ko će u novom mandatu vlade biti prva postava, a ko ovaj put odlazi na klupu.

„Možda se neće znati jedno ili dva imena koalicionih partnera, za šta treba možda još 24 sata, ali ovo sve drugo će se znati u nedelju„, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Znače li ta dva imena da koalicionim partnerima naprednjaci daju samo dva ministarska mesta?

„Auf, uf, uf, uf dobiće mnogo više. Mi smo mnogo korektniji i mnogo darežljiviji“, rekao je Vučić.

N1

Ako budu darežljivi onako kako prognoziraju Novosti, u Vladu će iz partnerskih redova ući Ivica Dačić i Novica Tončev, kao i Rade Basta, sadašnji direktor „Beogradskih elektrana“.

Povezano:

Portal Nova.rs u Nemanjinoj 11 vidi Huseina Memića, funkcionera Socijaldemokratske partije.

Dva imena koja su najčešće pominjana kao ona koja ostaju bez ministarske funkcije su Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin. Ona zbog bliskosti sa Zapadom, a on sa Istokom.

„Rekao bih da će Zorana, ipak, ostati u Vladi, a za Vulina, nisam siguran. Mislim da može biti sasvim realno da u ovoj konstelaciji, gde se mi ipak udaljavmo od Rusije,  da on zaista ne bude“, navodi Aleksandar Milošević, novinar lista Danas.

Čovek koji obično govori ono što predsednik vladajuće stranke misli, poručuje da energetika za Zoranu Mihajlović više nije rezervisana.

„Ja sam ubeđen da će baš u tom resoru sigurno doći do promena“, rekao je Vladimir Đukanović gostujući u Blic TV.

Novinarka: Znači Zorana Mihajlović ne ostaje na čelu tog ministarstva?

„Ubeđen sam da neće ostati na čelu tog ministarstva“, odgovorio je funkcioner SNS.

„Ako bi bila doneta odluka da se oni oboje izbace, to bi bila poruka opet nekog balansiranja – nećemo ni jedan, ni drugi, navodno, uticaj u Vladi“, ocenjuje Aleksandar Milošević.

Za čije interese rade ili ne rade dvoje ministara, sada nije ni važno, misle opozicioni političari.

„Ne bi trebalo o njima da govorimo, nego da li će odgovarati za ono što jesu ili nisu uradili i da li će u zatvor ili neće“, rekao je u Novom danu Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

„Iza nje (Zorane Mihajlović) je „bela knjiga“ zločina u ekologiji, u energetici… Pogledajte na šta liči EPS. Ministar Vulin da ne govorim“, kaže Đorđe Miketić iz koalicije Moramo.

Da li će i ko za nešto odgovarati, naprednjaci sada ne pominju, ali obećavaju da će pri izboru novog kabineta voditi računa o apsolutno svakom potezu. Jer, naredna Vlada biće ratna, kaže Đukanović.

„Šta ćete da radite, ko će gde da bude, da nećete nekome da zabodete prst u oko? Znate, mi smo takva zemlja da moramo da vodimo računa u kakvim smo odnosima sa najvećim silama“, naveo je Đukanović.

Hoćemo li biti u ratu ili ne, nije ni važno, jer ta sintagma služi samo da zaplaši narod, misli lider demokrata, i da nam poruči kakva god bude ta vlada: „To je naša vlada koja će nas spasiti rata“.