Vlada produžila ograničenje cena osnovnih životnih namirnica i derivata nafte

Vesti 27. apr 202315:38 > 15:39 2 komentara
Ulje, namirnice, kriza, brašno, šećer, osnovne namirnice, prodavnica, market, radnja,
N1

Vlada Srbije danas je produžila važenje uredbi o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica i derivata nafte do 31. maja, u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu. Članovi vlade usvojili su i Uredbu o privremenoj meri ograničavanja i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Procenjeno je da povećanje cene prirodnog gasa do najviše 10 osto u odnosu na postojeće cene neće uticati na makroekonomsku stabilnost, na uvoznike i proizvođače prirodnog gasa, ali da će uticati na krajnje potrošače jer će za njih nabavna cena prirodnog gasa biti uvećena do najviše 10 odsto.

Na sednici je usvojena i Uredba o merilima i kriterijumima za dodelu podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti, koji su namenjeni isključivo lokalnim samoupravama.

Sredstva u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara biće dodeljena za infrastrukturne projekte, rešavanje problema pojedinačnih i grupnih septičkih jama koje su, kao je navedeno, uglavnom vodopropusne i predstavljaju pretnju zagađenju zemljišta i površinskih i podzemnih vodotokova.

Novac je namenjen i za uspostavljanje mreže lokalnih udruženja kao što su udruženje žena, proizvođača meda, sira i slično, održavanje i učešće na sajmovima, formiranje i promocije etno postavki, promocija turizma.

Pravo da konkurišu za sredstva iz podsticaja imaju lokalne samouprave na čijoj su teritoriji nacionalni parkovi i zaštićena područja proglašena aktom vlade, a učešće podsticajnih sredstava u predračunskoj vrednosti sredstava potrebnih za realizaciju radova i aktivnosti može da iznosi do 80 odsto.

Vlada je donela i Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu polaznih osnova za uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu Zapadnog Balkana, kako bi se dala podrška aktivnostima iz Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period 2021-2024, koji je usvojen u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana u Sofiji, 10. novembra 2020. godine.

Predviđeno je međusobno priznavanje akademskih i profesionalnih kvalifikacija na teritoriji Zapadnog Balkana, u okviru inicijative Mini Šengen, radi olakšavanja kretanja ljudi, odnosno kvalifikovane radne snage.

Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke „Nedelja Crvenog krsta“, kako bi se obezbedila sredstava za realizaciju akcije od šireg društvenog značaja, odnosno Programa „Efikasan odgovor na nesreće – jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama – 2023. godina“.

Doplatna markica od 10 dinara biće štampana u tiražu od 750.000 komada za pisma težine do 20 grama u periodu od 8. do 15. maja, kada Crveni krst Srbije obeležava posebnu manifestaciju „Nedelja Crvenog krsta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare