Vlada Srbije: „Amber alert“ od značaja za javni interes

Vesti 20. jul 202318:25 2 komentara
Wonderfolio/Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se utvrđuje da je sistem "Amber alert" od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

„Ambar alert“ je sistem obaveštenja o prijavi nestanka maloletne osobe posredstvom elektronske komunikacione mreže, s ciljem hitnog preduzimanja mera i radnji na njenom pronalaženju.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara ove godine obrazovan je tim za uvođenje tog sistema u Srbiju, sa zadatkom da izradi analizu početnog stanja i plan aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje, navodi se u saopštenju Vlade.

Tim dokumentom se definišu i kriterijumi za njegovo aktiviranje i izradu procedure, kao i predlog protokola o saradnji nadležnih institucija u svrhu definisanja prava i obaveza u postupku razmene informacija u slučajevima obaveštavanja o nestanku osoba mlađih od 18 godina.

Članovi Vlade usvojili su i odluku o obrazovanju Odbora za organizaciju promocije Srbije kroz projekat „Srpska kuća“ na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, što predstavlja izvanrednu platformu za promociju zemlje, sportista i brendova svih vrednosti koje jedna država može prikazati.

Zvanični podaci govore da se na Olimpijskim igrama u Parizu očekuje više od četiri milijarde gledalaca posredstvom raznih platformi, a u ovom trenutku je prodato više od šest miliona karata.

Pokretanje projekta „Srpska kuća“, koji će biti realizovan od 26. jula do 11. avgusta 2024. rodine, predstavlja dobru priliku da naša država promoviše svoju privredu, turizam, kulturu, naučna i inovativna dostignuća, investicione potencijale i projekat EXPO 2027.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju u cilju unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad i pojednostavljivanje postupka uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje.

U pogledu unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad, taj predlog uvodi obavezu izrade programa realizacije učenja kroz rad, dokumenta na osnovu kojeg će poslodavac da se akredituje, a sadrži sve relevantne opise o ostvarivanju ishoda učenja, plana i programa nastave.

Škola i poslodavac će zajednički izrađivati taj dokument, koji će služiti i samovrednovanju škole i u spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kojim će biti regulisana pitanja koja se odnose na saradnike u nastavi i asistente, kao i na studente koji su upisani do 10. septembra 2005. godine na svim nivoima studija.

Predloženim dopunama biće rešeno pitanje akademskih naziva za studente koji su upisivali osnovne studije po planovima i programima kojima nisu predviđeni ESPB bodovi na ustanovama koje su u trenutku upisa studenata imale rešenje o ispunjenosti uslova za početak rada i obavljanje delatnosti, a akreditaciju su dobile naknadno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare