Vlada Srbije: Mala matura bez ijednog propusta, na ispit izašlo 64.358 učenika

Vesti 05. jul 202210:47 3 komentara
Ilustracija / N1

"Završni ispit i uvid u rezultate na portalu Moja srednja škola ove godine su prvi put prošli bez problema. Nakon značajnih unapređenja u procesu sprovođenja male mature na kojima Vlada Srbije s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za IT i eUpravu radi prethodnih godina, ove godine je sve proteklo regularno i bez ijednog propusta", navodi se u saopštenju Vlade.

Ove godine je na završni ispit ukupno izašlo 64.358 učenika. Rezultati završnog ispita su objavljeni na portalu Moja srednja škola i dostupni su na uvid roditeljima od 20 časova u četvrtak 30. juna.

Od 20 časova 30. juna do 18 časova 3. jula, 27.184 jedinstvenih ulogovanih korisnika je pogledalo rezultate završnog ispita preko portala Moja srednja škola, saopšteno je.

POVEZANE VESTI

Na ovom portalu, preko šifre učenika, 133.469 korisnika je videlo rezultate.

Ukupan broj podnetih prigovora na rezultate prvostepenoj komisije je 4.264, a do promena bodova došlo je u 1.337 slučajeva. Drugostepenoj komisiji upućeno je 669 prigovora, a usvojeno je 109, navodi se.

Digitalizovane testove završnog ispita, kojih je bilo ukupno 185.681, pregledalo je ukupno 4.128 nastavnika, a obuku za pregledanje testova prošlo je ukupno 12.858 nastavnika.

„Prvi put ove godine učenicima je omogućena i priprema za završni ispit preko funkcije eVežbaonica na portalu Moja srednja škola. eVežbaonica, koju je dostupnom učinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, puštena je u funkciju 10. juna i do 30. juna je urađeno skoro 300.000 testova, odnosno blizu šest miliona zadataka“, saopštavaju iz Vlade Srbije.

Kao što je, dodaju, ranije najavljeno, i ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis, poručuju.