Vlada: Testovi ispred noćnih klubova nisu validni, samo iz državnih laboratorija

Vesti 25. okt 202115:19 > 15:2541 komentara
Izvor: N1

Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica, navodi se u saopštenju Vlade Srbije u kom se dodaje: Sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno se mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Кontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela je u subotu, 23. oktobra 2021. godine, dok će novčano kažnjavanje pravnih lica i građana početi od večeras. Кako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada Srbije još jednom podseća građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

Povezano:

Кovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na i-mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije, precizira se u saopštenju Vlade Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

• Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,

• Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

• Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,

• Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,

• Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, navodi Vlada. Kako se dodaje u saopštenju, Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

„Još jednom napominjeno da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela. Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica“, navodi se u saopštenju Vlade.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je, kako kažu, isključivo „zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana“.

Stoga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli Кovid sertifikata i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

„Podsećamo još jednom da su kovid sertifikati, tj. kontrola Digitalnih zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine“, navodi se u saopštenju Vlade.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V kao i vakcine proizvođača Fajzer i AstraZeneka. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Komentari

Vaš komentar