Vladan Đokić izabran za novog rektora Univerziteta u Beogradu

Vesti 25. maj 202114:34 > 17:52 111 komentara

Za novog rektora Beogradskog univerziteta izabran je dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić.

Kako je saopšteno, Đokić je na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu osvojio 23 glasa, a dosadašnja rektorka Ivanka Popović 17 glasova.

Ona je na funkciji bila od 2018. godine. Podsećamo, za vreme njenog mandata, Senat BU je poništio diplomu doktora nauka ministru finansija Siniši Malom.

Mandat novog rektora počinje 1. oktobra i zvanično traje tri školske godine.

Vladan Đokić (58) je nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988), magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu (1991) i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998). Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

FoNet/Milica Vučković

Uoči glasanja, Đokić je naveo pet ključnih ciljeva svoje rektorske platforme.

„Univerzitet mora da formira nove studentske programe i da ostane lider u regionu, kao vodeća institucija. Pet je ključnih ciljeva: afirmisanje strateških pozicija članica univerziteta u Beogradu, ravnopravnost i koordinacija članica Univerziteta, povećanje studentskog standarda, digitalizacija, bolja organizacija uprave BU“, rekao je.

Ivanka Popović je istakla kvalitet BU kao ključni cilj.

Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kvalitet je bio okosnica našeg Univerziteta. Okolnosti oko korone su izmenile način rada naravno. Zaista, neće više biti isto kao pre korone. Uspeli smo da ostvarimo članstvo u Evropskoj univerzitetskoj alijansi, pa se naši motivi mere na evropskom nivou. Na Zapadnom Balkanu smo jedini članovi ove alijanse. Najvažniji fokus jeste kvalitet“, poručila je.

Sednici prisustvuje i gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, koji je takođe glasao, kako je rekao, u svojstvu člana Saveta Univerziteta u Beogradu.

Biraju se i novi prorektori, a njih je predložio novoizabrani rektor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare