Vladika Grigorije reagovao posle saopštenja SPC o jogi i pilatesu

Vesti 18. jan 202321:21 309 komentara
N1/arhiva

Vladika Grigorije, episkop Dizeldorfa i Nemačke, nakon što je SPC objavila saopštenje da se "nažalost, u afirmaciju joge uključio i jedan srpski pravoslavni episkop", dodajući da je "joga apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom verom i da joj nema mesta u životima hrišćana", na svom Instagram nalogu postavio je snimak dela gostovanja prezvitera SPC Olivera Subotića u emisiji Pravoslavlje i/ili joga na televiziji Hram, uz reči: "Samo ću ovo ovde ostaviti".

Instagram/Printscreen

Subotić, koji je i doktor socioloških nauka, informatički inženjer i paroh hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, kazao je u emisiji TV Hram da „vežbe istezanja i nešto što je fizička jedna forma u jednom smislu, ukoliko je razvezana od religijske pozadine i ukoliko je uklopimo u drugi kontekst, recimo na nekom treningu nekog drugog sporta, pa ako se istežemo prema tim nekim (pravilima), to onda nije problematično, onda nije u religijskom kontekstu ni u kom slučaju“.

SPC je reagovao posle objave vladike Grigorija na njegovom Instagram nalogu da se „raspitao kod lekara i fizioterapeuta a to je da joga stvarno nudi neke vežbe koje su vrlo korisne za ljudsko telo“.

„I ono što sam čuo od ljudi koji su se time bavili na nekom samo fizičkom nivou, ne na duhovnom, jeste to da se čovek može tu naučiti strpljenju, jer te vežbe iziskuju dugotrajni trud, strpljenje i rad. Prema tome, ako ste dobar hrišćanin, ukorenjen u svojoj tradiciji, možete na fizičkom planu da vežbate i te vežbe – moje je to mišljenje“, poručio je Grigorije.

SPC se, pak, u saopštenju pozvala na radove arhiepiskopa albanskog Anastasija, kao i na tekst Vilijama Brouda „Kako joga može upropastiti vaše telo“, objavljenom u Njujork tajmsu, gde je, kako je navela SPC, „taksativno naveden veliki broj telesnih poremećaja i rizika po zdravlje koji mogu nastupiti dugotrajnim vežbanjem joge.

„Stoga, čak i da prihvatimo tezu da jogi vežbe mogu da se posmatraju sasvim neutralno ukoliko nisu povezane sa religijskim porukama – ako bi tako nešto uopšte bilo moguće, jer sekvence telesnih vežbi u jogi predstavljaju upravo religijske poruke (čuveni ‘Pozdrav Suncu’ je klasičan primer politeističke religijske poruke ‘upakovane’ u sekvencu fizičkih vežbi) – postavlja se jedno jednostavno pitanje: zašto najveći broj jogi vežbača odbija da zameni joga vežbe sa alternativnim sistemima telesnih vežbi (poput pilatesa) koji po nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na telesno zdravlje? Razlog je sasvim jasan – izvođenje vežbi joge je itekako povezano sa duhovnošću, konkretno sa metodama umne meditacije koji su karakteristični za Daleki istok.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare