Pajić o Spasovdanu: Politička zloupotreba osećanja građana i fašističko delo Justina Popovića

Vesti 13. jun 202411:42 65 komentara
Došek moštiju Justina Popovića u Vaznesenjskoj crkvi
Tanjug/ Marko Đoković

Poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić poručio je da je ove godine gradska slava Spasovdan obeležena političkom zloupotrebom osećanja građana i "etnofiletističkim, fašističkim i anticivilizacijskim delom Justina Popovića".

Pajić je u pisanoj izjavi naveo da će se u spasovdanskoj litiji proneti mošti sveca kanonizovanog 2010. godine Justina Popovića Ćelijskog, a tim povodom je Srpska pravoslavna crkva (SPC) poslala dopis Ministarstvu prosvete da pozove zainteresovane đake i roditelje da se pridruže litiji.

Umesto da se gradom pronose ideje o ljubavi i solidarnosti koje su koren pravoslavlja, mi ćemo svedočiti ideji antisemitizma, anticivilizacije, antikulture i mržnje prema svetu u kom se nalazimo, rekao je Pajić i ukazao da nema ništa zajedničko pravoslavlju i Justinovim izjavama da je „evropska kultura i civilizacija leš i smrad“.

Došek moštiju Justina Popovića u Vaznesenjskoj crkvi
Tanjug/ Marko Đoković

Protivljenje civilizaciji, kulturi i prosveti je nešto čime se Popović ponosio, pa je onda licemerno da SPC obaveštava Ministarstvo prosvete o ovome tražeći prisustvo đaka, smatra Pajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare