Vlajić: Da li je evropski plan platforma za razgovor ili „uzmi ili ostavi“

Vesti 09. feb 202309:37 9 komentara

Novinar Đorđe Vlajić ocenjuje da vlast ozbiljno manipuliše evropskim planom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i mi u suštini ne znamo o čemu se tu pregovara, jer taj plan niko nije detaljno proučio, "razgovaramo o natuknicama, o nečemu što se pojavljuje kao non-pejper". Pita i "da li je taj plan platforma za razgovor ili nešto što se zove 'uzmi ili ostavi', ultimatum".

Dodaje i da je priča o izborima i raskidu vladajuće koalicije između SNS i SPS koja je bila aktuelna poslednjih dana „opet neka vrsta manipulacije“.

Povezane vesti

„Jedna od poruka prethodnih meseci bila je poruka – nema izbora, jer je to gubljenje vremena, pa sad nije jasno da li je to bila priča za internu upotrebu i podizanje cene za koalicione partnere“, ocenjuje Vlajić u Novom danu na TV N1.

O tenzijama između SPS i SNS, kaže da je u pitanju „mala porodična svađa, prosto jedni drugima proveravaju vrednost i cenu u toj koaliciji, Vučić nema u izgledu nekog partnera na opozicionoj strani koji bi zamenio SPS“.

Dodaje da je to odnos u kome nema mnogo ljubavi, to su interesi.

„Postaje jasno da (predsednik Srbije i SNS) Vučić slabi zbog potrebe da se završava kosovska priča, a to onda podiže socijaliste, pa ih Vučić malo disciplinuje“, ocenjuje on, povodom nedavne izjave Vučića da nema poverenja u socijaliste i dodaje da su mu potrebni da „podeli odgovornost za ono u čemu se zemlja nalazi“.

Ukazuje da je pred Srbijom ozbiljan izazov, do sada je izbegavala da se opredeli prema sukobu u Ukrajini na način ostalih evropskih zemalja.

„U politici su ključni interesi, Zapad ima interes da zatvori balkansku priču, da Balkan ne bude više čir na čistom licu Evrope, da istera odavde Ruse. Srbija nema više mnogo prostora za predstavljanje sebe kao neutralne i nesvrstane. Moraće da se odluči, vreme curi, odluka će morati da se obelodani, ako nije već donesena, samo je mi ne znamo“, kaže Vlajić.

Dodaje da je to na neki način i pitanje vrednosti.

„S jedne strane koliko god Zapad pritiskao Srbiju da se opredeli, da pokaže svoju proevropsku orijentaciju, s druge strane Rusi čine sve da Srbiju izvuku iz te priče, da ostane rusko uporište na Balkanu, imajući u vidu da Republika Srpska mnogo drastičnije sledi prorusku politiku, čak i od Srbije. To je sukob uticaja velikih sila i meni se čini da Srbija nema previše izbora i da će morati u nekom trenutku da pokaže kako se odnosi prema svojoj evropskoj perspektivi. Velika je odgovornost, jer od toga zavisi sudbina države“, navodi.

Iseljavanje Sajma

O planiranom iseljavanju Sajma, ocenjuje da poslednjih 10 godina svedočimo urbanističkom varvarizmu u Beogradu.

„Monstrumi niču po gradu, postoji tendencija širenja tog kvazi luksuza koji oličava Beograd na vodi. To će kao plima izgleda da krene uz obale reke. To je nepopravljiva šteta, jer menja lice grada na način da nema kopču ni sa istorijom ni sa budućnošću. Ako se iseli Sajam sa tog poteza, to će biti užasna šteta za grad“, ocenjuje i dodaje da će lice grada biti naruženo.

Ističe da ovaj „grad nije seoska livada na kojoj svako može da zida štalu kako mu se sviđa, on ima istoriju“.

Zemljotres u Turskoj i Siriji

Povodom razornog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju i do sada odneo više od 16.000 života, kaže da je strašan, da je to „strašna nesreća i tu je vidno koliko je surova priroda“.

Povezane vesti

„Nismo ni blizu konačnog bilansa žrtava, hladno vreme će odneti takođe deo žrtava“, pesimistično zaključuje.

Dodaje da se „svet organizovao očekivano kao u takvim situacijama, pa šalje pomoć, to će da ide neko vreme“, ističući da se radi o „zastrašujućem gubitku ljudi i materijalnom razaranju“.

„Postoji crta solidarnosti među ljudima i potreba da se pomogne onima koji su u iznudici. A s druge strane imamo politiku, koja ne korespondira često sa humanošćću, presudni su u politici interesi koji pokreću države“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare