Vlajić: Mi pričamo o dijalogu u državi u kojoj nema dijaloga

Vesti 25. jan 202109:53 > 17:47 2 komentara

Novinar Đorđe Vlajić izjavio je u Novom danu, govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, da "mi pričamo o dijalogu u državi u kojoj nema dijaloga". "U državi u kojoj vlast neće napraviti nijedan ustupak opoziciji, možda bude nekih kozmetičkih privida ustupaka. Postavljajući zahteve opozicije na granicu razuma šalje signal da nema nameru da popravlja ono što se zovu izborni uslovi", kaže on.

Prema njegovim rečima, slučaj Miroslava Mike Aleksića postao je tema svih medija.

„Svi se time bave, ali na različiti način. Mediji koji pretenduju da budu ozbiljniji to otvaraju na jedan način, s druge strane, očekivano, tabloidi od toga prave senzaciju, kopaju i na stranama gde ne bi smelo da se dira, povređuju žrtve dodatno, i što je za mene ozbiljno poražavajuće, počinju da se pojavljuju delovi njihovih svedočenja, a to ne bi smelo da se radi, pa se time dodatno stigmatizuju žrtve i povređuju“, kaže on.

I na ovom slučaju se, dodaje on, pokazuje ta duboka podeljenost medija.

„Tu bi vakcina mogla da bude primena zakona, jer postoje neki zakoni koji zabranjuju tu vrstu ponašanja“, kaže on.

Kako je rekao, „najbolji rezultati Srbije u vakcinisanju u Evropi“ su neka vrsta statističke igre.

„A statistika je kao bikini. Više se ne poštuje plan vakcinacije, to je izazvalo taj drastički skok. Predsednik je rekao da imamo vakcine za još sedam dana, što je bio dodatni razlog da ljudi krenu ka punktovima. Da li imamo 500.000 doza sa revakcinacijom, ili ukupno… Pitanje koliko i kako verovati, a naši političari nisu baš mnogo skloni da govore istinu“, smatra on.

Ističe da je „očigledno da se za vreme vladavine SNS i Aleksandra Vučića pojačala ta ekstremna desnica“.

„Neki su čak i u delovima vlasti, njima je omogućeno i otvoren prostor da iskazuju svoje opredeljenje, da prete, ovo liči na prave spiskove za likvidaciju o kojima smo slušali za vreme Miloševića“, kaže on.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, mišljenja je da „mi pričamo o dijalogu u državi u kojoj nema dijaloga“.

„U državi u kojoj vlast neće napraviti nijedan ustupak opoziciji, možda bude nekih kozmetičkih privida ustupaka. Postavljajući zahteve opozicije na granicu razuma šalje signal da nema nameru da popravlja ono što se zovu izborni uslovi“, kaže on.

Smatra da „za sada ne postoji taj nekakav integrativni elemenat u opoziciji“.

„Ili ga ja ne prepoznajem ili nije dovoljno jak. Ne treba zaboraviti da naši spoljni partneri, veliki politički igrači na svetskoj sceni, nemaju baš preteranu želju da se ovde nešto bitno menja, oni rade sa Vučićem i njegovom ekipom i bave se svojim interesima i na neki način su postali saučesnici, jer su postali svedoci. Ne smeta Evropi što ovde nema institucija“, kaže Vlajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare