Vlajić: Rat na ovim prostorima i dalje traje, ali se ne mlati oružjem nego narativom

Vesti 26. maj 202412:07 40 komentara

Novinar Đorđe Vlajić smatra da je "veliki trijumf", kako je usvajanje Rezolucije u Srebrenici u UN predstavio Aleksandar Vučić, zapravo “jedan jako primitivan politički marketing koji se bavi jednom vrlo ozbiljnom temom”.

“Vrlo ozbiljna tema zloupotrebljava se na jako loš i ružan način, pokušavajući da postigne određen politički efekat, pre svega u ovom predizbornom vremenu, a inače mi ovde praktično neprestano živimo u predizbornoj kampanji”, rekao je Vlajić u emisiji Novi dan na N1.

Prema njegovim rečima, većinska javnost je uskraćena za stvarni sadržaj i stvarnu nameru Rezolucije.

“Koliko sam ja primetio čitajući tu Rezoluciju, nigde ne kaže da je i ko kao narod, etnicitet, genocidan. U Rezoluciji se poziva na suzbijanje, negiranje genocida za veličanje onih koji su počinili genocid i tako dalje. Ono što posebno žulja vlast ovde je, čini mi se, obaveza koju spominje ta Rezolucija da se Srebrenica uvrsti u nastavne programe”, ocenio je Vlajić.

Skoro je 30 godina od kraja rata na prostorima bivše Jugoslavije, a pomirenja i dalje nema, na pitanje da li je sada prilika za restart, Vlajić je ocenio da se nijedna strana nije do kraja suočila sa odlukama koje je počinila.

„Drugo, meni se čini da taj rat još uvek traje. Samo što u ovom slučaju zagriženi nacionalisti, koji su praktično i otpočeli te ratove, sada ne mlate oružjem, nego narativima“, ocenio je.

Dodaje da „dok ne budemo bili na svim stranama, odnosno dok sve strane ne budu bile u stanju da podjednaku pažnju i pijetet iskažu prema svim žrtvama, da do tada pomirenja neće biti“.

„Nažalost, mi smo svedoci da se ovde i na jednoj i na drugoj i na trećoj, četvrtoj strani odgajaju generacije zagriženih nacionalista koji se dave u ovim narativima o žrtvi i zločincu. A u suštini u ratu na prostorima bivše Jugoslavije nema ni apsolutne žrtve, ni apsolutnog zločina – svi su bili i dželati i žrtve“, zaključio je Vlajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare