Vlajić: U Skupštini ostali ključni „bojovnici SNS-a“, umesan govor Jankovića

Vesti 03. avg 202217:33 > 17:3922 komentara
Vladimir Orlić, Vladimir Đukanović
Tanjug/Rade Prelić

Novinar Đorđe Vlajić izjavio je da u novoformiranom parlamentu opozicija pokazuje neku vrstu entuzijazma ali da joj je jasno da neće moći da napravi ozbiljnije korake u uspostavljanju funkcionalnih inistitucija i vraćanju uloge parlamenta u kotrolnu funkciju zakonodavca - koji je "kapa" u kontroli izvršne vlasti.

Vlajić za Dan uživo N1 rekao da je primetio da su se naprednjaci poslednja dva dana koliko – toliko „umiveno“ ponašali, pokušavajući da pošalju poruku da je to novi poslanički manir i da su spremni da saslušaju, ali da se onda javljao i stari manir naprednjačkog funkiconisanja.

Povezane vesti

„Meni je to sve ličilo na kratkoročnu priču pripremljenu kao nešto što treba da pošalje poruku o novoj atmosferi u parlamentu, prvih dana bar. Meni se čini da SNS može da promeni Kebaru i još neke, ali da su ostali ključni bojovnici, uključujući predsednika parlamenta“, rekao je Vlajić.

Ocenio je i da je prisistvo premijerke u poslaničkoj klupi „malo kršenje Ustava“, koje je promaklo nekom u SNS – da čak i premijerka u v.d. statusu ne može da bude poslanik. To je, podseća Vlajić, ispravljeno navrat – nanos ostavkom pa je Brnabić vratila mandat. „Priznalo se da smo se malo zabrojali“, kaže.

Povodom govora Vladete Jankovića u parlamentu, Vlajić ističe da je njemu taj govor zvučao vrlo umesno, kao razumno upozorenje na politički ambijent i kvalitet života u Srbiji. Janković je, kako dodaje, vešto sročio ono što je rekao, a taj sadržaj je „nažuljao naprednjake“ i izavao reakciju socijalista koji sada hoće da mu ospore pravo da to kaže.

Vlajić naglašava da je Janković imao pravo da to kaže i da je uradio to na ubedljiv način.

On ocenjuje i da je veoma preteća poruka Orlića kada je izabran za predsednika Skupštine kada je, parafarzirajući Jankovića, rekao da je srce naroda tamo gde je narodna volja.

„To jeste poruka preteća vrlo, jer predsednik parlamenta je prvi među jednakim poslanicima, i u parlamentarnom sistemu kada se dođe do te funkcije primarna stvar je zaštita integriteta zakonodavnog doma, a ne zastupanje ineteresa partije koja ga je tu dovela. Za to postoje brojni svetli primeri u parlamentarnoj praksi u svetu“, rekao je Vlajić.

On, međutim, smatra da mi to nećemo dobiti u Srbiji jer naprednjaci žive i probrani su tako da predstavljaju stranku i učiniće sve da parlament funkcioniše i radi u ritmu njihove stranke i volje njihovog vođe. Zato je, kako dodaje, njima srce svega – preko puta.

„Oni su izabrani da tako funkconišu, takva je selekcija ljudi, pameti, vrednosnog sistema i nerealno je očekivati da će jedni izbori do kojih se došlo uz pritisak iz Brisela promeniti politički ambijent do te mere da će naprednjaci, oscijalisti i njihovi koalicioni partneri da počnu da brinu o javnom ineteresu, funkcionisanju institucija i ustavnosti“, zaključio je Vlajić.

Komentari

Vaš komentar