Vlajić: Vučić bi istorijsku grešku da spakuje u oblandu prihvatljivu za Brisel

Vesti 13. jun 202212:55 > 14:25 36 komentara
đorđe vlajić n1
N1

Novinar Đorđe Vlajić ocenio je za N1 da je Srbija ozbiljnu grešku time što nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Kazao je i da, uprkos svemu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće menjati svoju politiku prema Rusiji, već će gledati da to spakuje u "neku manje-više prihvatljivu oblandu Briselu".

„Meni se čini da Vučić neće menjati svoju politiku prema Rusiji, i prema Kini pogotovo. Vidim tu dva razloga. Prvo, Srbija je dramatično energetski zavisna od Rusije, i u ovom trenutku Evropa ne nudi nikakvu kompenzaciju (…) Drugo, mislim da ta podrška koja se očekuje od Moskve je nešto čega se Vučić neće odreći. On će gledati da to spakuje u neku manje-više prihvaltjivu oblandu Briselu“, rekao je Vlajić gostujući u emisiji N1 Studio Live.

Dodao je i da će najveće posledice koje će Beograd pretrpeti, biti neotvaranje novih poglavlja, odnosno klastera u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Vlajić je mišljenja i da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana vrlo klimava, jer u Evropi „ne postoji jasan plan šta da se radi“ sa ovim regionom.

Upozorio je, međutim, da ovo što Srbija radi sa neodređivanjem prema ratu u Ukrajini, ondosno neuvođenjem sankcija Rusiji, neće biti zaboravljeno, naročito u članicama EU na severoistoku Evrope.

„To će ozbiljno biti na stolu u nekom momentu kada se bude ozbiljno razgovaralo o evropskoj budućnosti Srbije (…) Srbija je napravila ozbiljnu grešku kada je reč o ratu u Ukrajini. Te verbalne osude u UN su nedovoljne“, rekao je Vlajić i podvukao da je istorijski velika šteta već napravljena.

Podsetio je i da od kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU nije ni korak bliže evropskim vrednostima, već je hibridna država u kojoj nema funkckonalnih institucija, već su sve „potčinjene volji vrhovnog vođe Aleksandra Vučića“.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: