Vlajić: Zaoštrava se retorika, izgleda kao da vlast crta mete na leđima opozicionara

Vesti 22. feb 202418:19 36 komentara

"Čini mi se da je dan za konsultacije o formiranju vlade zapravo biran momenat, ako uzmemo u obzir izjavu Ane Brnabić da opozicija moli za intervenciju protiv svoje zemlje - kojom pokušava da kaže da je to sada "viši nivo izdaje", i to je jako opasno", rekao je za N1 urednik u agenciji Fonet Đorđe Vlajić.

„Zaoštrava se retorika vlasti i to je sve opasnije i ozbiljno počinje da liči na crtanje meta na leđima opozicionih lidera, koji se nazivaju ‘izdajnicima i neprijateljima’ Srbije. Onda se to, kao, dokumentuje pokušajem dobijanja podrške u Evropi. Međutim, naše institucije ne rade da bi opozicija mogla da se osloni na njih“, rekao je u emisiji Dan uživo Đorđe Vlajić.

Kada je reč o Vučićevom pozivu na konsultacije o formiranju vlade, Vlajić kaže da, kako stoje stvari, „Vučić razgovara sam sa sobom“.

„On razgovara sam sa sobom, sa svojim SNS i SPS koji mu je koalicioni partner. Ono što je opozicja u Srbiji, oni čvrsto stoje na stavu da neće da razgovaraju sa njim zbog izbornih nepravilnosti. I koliko god vlast pokušavala da minimalizuje to, teško je verovati da će za njegov sto sesti bilo koji opozicioni lideri, moraće da radi sam“, smatra Vlajić.

On je rekao da se Vučić ne boji izveštaja Evropskog parlamenta i opozicije, već da više „računa“ na neke stvari.

„Problem i atak na njegovu psihu je zapravo Grad Beograd, gde je on bio nosilac liste i nije uspeo da ostvari ubedljivu pobedu. Pretpostavljam da to žulja njegovu psihu, i sada računa da li da uz pomoć prebega sa Nestorovićem formira vlast, ili da opet, uz njegovu pomoć, ponovo raspiše izbore i dobije vlast“, objašnjava Vlajić.

Komentarišući „raspad“ Pokreta „Mi glas iz naroda“, Vlajić smatra da to je „politička dosetka“, ali i da sve što je napravljeno daje oporu sliku ljudima koji su skloni teorijama zavere, ravnoj Zemlji, kao i da to nije slučajnost.

„Mislim da su ‘očevi osnivači’ pokreta bili toliko heterogeni da su se pred prvim problemom mimošli i to pokazuje da sve to nije bilo održivo. Njihovo razjedinjavanje je opora politička dosetka. Oni nisu imali možda neku budućnost, ali mogu da naprave veliku štetu na političkoj sceni i to je neki rezervni Vučićev adut u priči šta da radi sa Beogradom. Navodno je bilo onih koji su mu se nudili, ali oni kao neće baš te. Međutim, svaki ishod je moguć. Meni sve ovo deluje kao sudar sujeta i političkog amaterizma. Ako bude novih izbora videćemo kako će Pokret proći, ako uspeju da se registruju do tada. Isto tako, nije nemoguće, da sa Vučićem formiraju vlast ali ako imaju malo političke mudrosti ne bi trebalo da pristanu na vlast sa SNS jer će posle toga nestati“, objašnjava Vlajić.

Kada je reč o delovanju opozicije u Beogradu, on smatra da opozicija nema veliki izbor – ili će bojkotovati parlament jer su izbori pokradeni ili će se ponašati kao opozicija u gradskom parlamentu i držati pod tenzijom vladajuću koaliciju. Međutim, navodi da nije siguran kakav bi to moglo da ima efekat kao i da je to teško proceniti.

„Poslanici koji su otišlu u Brisel će najverovatno dobiti podršku, ali je pitanje koliko će to imati efekta jer Vučić računa na izbore za Evropski parlament i verovatno smatra da ovaj sadašnji pritisak treba da izdrži, pa posle evropskih izbora da praviti nove odnose sa EP i EK“, zaključio je Vlajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare