Vlasi: Najbolji sporazum ikada

Vesti 01. mar 202310:43 7 komentara
N1

Evropski plan za kosovsko pitanje, objavljen u ponedeljak uveče na zvaničnom sajtu Evropske unije najbolji je sporazum između Kosova i Srbije ikada, izjavio je prištinski advokat Azem Vlasi i ocenio da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim sporazumom prihvatio da radi se o normalizaciji odnosa između dve države.

Otkad je dijalog počeo, dogovor od ponedeljka koji je naslovljen kao sporazum Kosova i Srbije, je najbolji. I po formi i po tome što su se suštinski dogovorili da ga prihvate kao osnovu za dalje razgovore, što se smatra međudržavnim sporazumom, ocenio je Vlasi.

Povezane vesti

On je, kako prenosi portal Kosovo onlajn, rekao da to „nije sporazum između Srbije i, kako se kaže, Kosova i Metohije, južne pokrajine, lažne države i drugih, već između Kosova i Srbije“.

Ovaj sporazum je, dodaje Vlasi, praktično okvir u kojem će se nastaviti razgovori o konkretnim pitanjima do postizanja onoga što se naziva pravno obavezujućim, sveobuhvatnim sporazumom za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

U Srbiji se priča o dijalogu, možda je to dijalog za rešenje kosovskog pitanja, kao da zaboravljaju da je pitanje Kosova rešeno i mi smo država, a sada je i sam Aleksandar Vučić ovim sporazumom prihvatio da radi se o normalizaciji odnosa između dve države, naglasio je on.

Pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum, u svakom slučaju, u krajnjoj liniji mora značiti međusobno priznanje između dve države. Kada će se to desiti, ne znam tačno, ali u svakom slučaju u nastavku razgovora treba dodati i zahtev da Srbija izbaci Kosovo iz svog Ustava, predočio je Vlasi.

Uzajamno priznanje je bilateralni akt između dve države koji nije zaštićen međunarodnim pravom, ali nema smisla međusobno priznanje ili dogovor dve države, ako će Kosovo nastaviti da se pojavljuje u Ustavu Srbije, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare