Vlasi: Srbija jedina u Evropi ne zna gde su joj granice – pretenduje na tuđe

Vesti 26. apr 202323:01 188 komentara
N1

Srbija je jedina država u Evropi, a možda i u svetu, koja ne zna gde su joj granice, jer pretenduje na tuđu teritoriju, rekao je portalu Radiosarajevo bivši visoki jugoslovenski funkcioner Azem Vlasi.

On kaže da su reakcije Srbije na glasanje u Savetu Evrope o prijemu Kosova neprimerene i pokazuju „na kojim antievropskim pozicijama je ostala Srbija“.

Povezane vesti

„U Beogradu se ljute na BiH što nije glasala protiv, jer misle da treba da sledi politiku Srbije, odnosno Republike Srpske. Ljute se i na Crnu Goru što je glasala za članstvo Kosova u SE. Manipulišu sa Srbima na severu Kosova varajući ih da će se Srbija o njima brinuti ako ne priznaju državu Kosovo na teritoriji te četiri opštine, a oni na svoju štetu žele da veruju toj prevarantskoj politici“, kaže Vlasi.

On ističe da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odlično znaju da je Kosovo konačno i zauvek nezavisno od Srbije.

Prema njegovim rečima, Kosovo nikada nije ni bilo u sastavu Srbije kao nezavisne države, već je po odlasku Otomanske imperije s ovih prostora Srbija 1912. godine silom upala na današnji prostor Kosova i Makedonije, okupirala ga i pritom počinila stravične zločine nad Albancima.

Srbija, onakva kakva je od 2006. godine, nije formalno proglasila nezavisnost, jer još sanja da je Kosovo njena „južna pokrajina“, rekao je Vlasi.

Ostaje da se vidi da li će ih ova ljutnja proći već sutra kada budu sve članice SE glasale za rezoluciju kojom se garantuje teritorijalni integritet Ukrajine i Moldavije, ili će možda samo Srbija biti uzdržana iz inata što te dve države nisu glasale po volji Srbije u vezi članstva Kosova u SE, kazao je Vlasi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare