Vlasi: Vučić glumi zaštitnika Srba van Srbije i otuda problemi sa susedima

Vesti 27. sep 202113:20 > 15:28 29 komentara
N1

Bivši jugoslovenski političar i prištinski advokat Azem Vlasi kaže za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "pošto je postrojio Srbiju, ima jednopartijski parlament bez opozicije, sada glumi ulogu zaštitnika Srba van Srbije, i u Crnoj Gori, i u Republici Srpskoj u BiH, i na Kosovu, i tu misiju je on natovario sebi i onda naravno da mora uvek da ima problema sa susedima".

Vlasi, koji je nedavno za portal Radio Sarajevo ocenio da su događaji na severu Kosova „nazovi kriza“, naglasivši da se provokacije na dva granična prelaza između Kosova i Srbije Jarinje i Brnjak dešavaju u već poznatom stilu i po scenariju iz štaba Vučića, navodi da u suprotnom „kosovski Srbi sa severa ni jedan sat ne bi pravili problem na granici“.

Povezane vesti

On smatra da je to očigledno, jer je Vučić rekao da je noć uoči početka sprovođenja mere zamene srpskih registarskih tablica privremenim kosovskim, znao da će doći do problema.

„Znam zasigurno ako predstavnicima Srba na Kosovu Vučić kaže da legnu bez večere, oni bi ga poslušali apsolutno, i to nije više protest građana, nego dežurstva sa kamionima javnih preduzeća, što samo zagorčava život Srba na tom graničnom prelazu“, ocenjuje Vlasi u N1 Studio Live, povodom blokade prelaza Jarinje i Brnjak, koja traje već osmi dan.

Na pitanje zašto je rekao da Vučić šteti Srbima jer je potegao pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), on kaže da je to zato „što je on prvo preimenovao sporazum iz Brisela od naslova Zajednica opština sa srpskom većinom u ZSO, što znači da za druge nema mesta tamo“.

„Ta asocijacija zvana Zajednica opština sa srpskom većinom već je trebalo da se formira, ali iz Beograda se zamišlja to ne kao vrsta saradnje između tih opština po nekim specifičnim pitanjima od interesa za Srbe sa severa, već se vezuje za Beograd, da se imitira RS i bilbordi tamo ‘Dobrodošli u ZSO’, a ne u opštine sa srpskom većinom“, smatra Vlasi.

Dodaje da na Kosovu niko ne odbija da se ta zajednica formira u duhu sporazuma iz 2015. i u skladu sa Ustavom Kosova.

„Očigledno iz Srbije hoće da to budu jednonacionalne opštine, pitajte nekoga u Srbiji zašto se nikad ne govori o Zajednici sa srpskom većinom nego o ZSO. Na zatečenom stanju treba da idu u Brisel da razgovaraju, jer dok se ne okonča dijalog Kosova i Srbije finalnim sporazumom koji će podrazumevati međusobno priznanje, uvek će biti sitnih problema“, kaže Vlasi i dodaje da nije u redu da „Vučić dopusti sebi da postavi kao ultimatum da se policija Kosova povuče sa teritorije Kosova“.

On ističe da je Kosovo nezavisna država od 2008. godine, na šta se Srbija žalila Međunarodnom sudu pravde od kojeg je dobila „jasan odgovor da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom ni sa Rezolucijom 1244“.

Na pitanje da li trenutna situacija može da dovede do prekida pregovora Prištine i Beograda, on kaže „zašto da dovede do prekida pregovora, oni se vode o normalizaciji odnosa, a ne o rešenju statusa Kosova, on je rešen, ne treba da dođe do prekida dijaloga, ali znam da se Vučiću ne žuri sa okončanjem dijaloga finalnim sporazumom, jer ga u aprilu čekaju izbori“.

„Ne treba ovo da bude povod za prekid razgovora, niti treba da se postavljaju ultimatumi, na zatečenom stanju treba ići u Brisel na razgovore“, poručio je Vlasi.

Pogledajte kompletno gostovanje Vlasija u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare