Vlasina bogatija za 47 kilometara obnovljenih i uređenih planinarskih staza

Vesti 23. sep 202319:21 1 komentar

Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine od danas ima 47 kilometara obnovljenih i uređenih planinarskih staza, koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop, što je urađeno zahvaljujući inicijativi "Vlasina – čista ljubav" koju zajednički realizuju Koka-kola sistem i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije.

Kako je rečeno na početku najveće pešačke manifestacije u Srbiji, „Rosa Dan pešačenja“, čiji je centralni događaj održan na Vlasini, napravljena je još jedna nova, turističko-edukativna staza, duga sedam kilometara, a postavljeno i više od 80 informativnih tabli, koje posetioce upoznaju sa retkim, zaštićenim i autohtonim vrstama biljaka i životinja na području Vlasinskog jezera.

Na svečanosti je rečeno i da je cilj inicijative „Vlasina – čista ljubav“ unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja područja Vlasine, uz očuvanje životne sredine, a značaj inicijative za razvoj lokalnog kraja prepoznali su podržali Opština Surdulica, Turistička organizacija Surdulice i Kabinet ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Najavleno je i da će staze na Vlasini biti digitalizovane, a posetioci će moći da ih istraže putem onlajn platforme „Staze Srbije“.

Ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev izjavio je da Vlada Srbije želi da razvija ovakve destinacije.

„Pošto sam ja iz ove opštine, meni je posebno drago što je Vlasina ostala čista i ekološki zdrava sredina“, rekao je Tončev.

Generalni direktor kompanije Koca-kola sistema za Srbiju i Crnu Goru Svetoslav Atanasov da ove pešačke staze ne služe samo za šetnju i rekreaciju.

„Nadam da će one privući turiste i pomoći da se unapredi razvoj ovog regiona“, izjavio je Atanasov.

On je dodao je da je ta inicijativa započeta pre godinu dana u saradnji UNDP, Planinarskim savezom Srbije i lokalnim partnerima.

„Uređivanje pešačkih staza služi očuvanju biodiverziteta na Vlasini, ali i na edukaciji posetilaca zbog čega su postavljene edukativne table pored staza“, rekao je Atanasov.

Zamenica stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Bojana Balon istakla je kako veruje da će staze privući više posetilaca i doprineti jačanju lokalne privrede, a posebno ugostiteljskih i turističkih preduzeća, kao i preduzetnika koji izradom rukotvorina čuvaju lokalnu tradiciju.

„Moramo da budemo svesni svesni odgovornosti koje imamo prema prirodi“, kazala je ona i podsetila da je Vlasina močvarno područje od međunarodnog značaja.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da „Rosa Dan pešačenja“ treba da bude inspiracija za sve u Srbiji da žive zdravije, kao i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.

Ukazao je da je cilj manifestacije i socijalizacija, ali i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Planić je podsetio da je današnja šetnja na Vlasini organizovana u sklopu ukupno 93 šetnje širom Srbije u kojima je učestvovalo vise od 20.000 ljudi.

„Nama je stalo do negovanja zdravih životnih stilova, a pešačenje treba da bude naša navika, jer je ono investicija u naše zdravlje“, napomenuo je Planić.