Vlast ne odustaje od rušenja Generalštaba i Sajma: Pored opozicije, sada se usprotivila i SANU

Vesti 17. jun 202420:01 102 komentara

Ne odustaje vlast ni od najavljenog rušenja Generalštaba i Beogradskog sajma. A tome se, osim stranaka opozicije, sada usprotivila i Srpska akademija nauka i umetnosti. Kažu, bio bi to nenadoknadiv gubitak.

Izgleda orunulo i zapušteno. Takav izgled „održava“ punih 25 godina – od NATO bombardovanja. Pre mesec dana pogodilo ga je i to što je „ispod radara“ otišao u ruke američke firme, kojom rukovdi zet Donalda Trampa, a koja tu planira luksuzni kompleks. Iz SANU poručuju: to ne može.

„Najavljeno rušenje i radikalne promene namene kompleksa Beogradskog sajma, Generalštaba i Ministarstva odbrane značiće i nenadoknadiv gubitak izrazito vrednog i značajnog dela kulturološkog identiteta Beograda. O umetničkoj i kulturološkoj vrednosti i značaju tih celina najbolje govori podatak da su pojedinačno ili u celini bili ili jesu u režimu zaštite kao spomenici kulture“, kažu iz SANU.

„Ako imate ceo spektar stručne javnosti kao što je SANU koja se protivi rušenju starog Generalštaba i rušenju Sajma i uprkos tome vlast dalje to nastavlja, nama ništa drugo ne preostaje da se mi kao građani dogovrimo i kažemo šta to želimo ovde da sačuvamo i da se za to borimo, jer ako to ne budemo uradili od ovog Beograda neće ostati kamen na kamen“, poručio je Filip Blagojević iz Nove Demokratske stranke Srbije.

A svaki kamen beogradskih simbola mora da ostane. Srpska akademija nauka i umetnosti objašnjava šta treba da se uradi, kako bi Generalštab preživeo.

„Potrebno je da se kompleks kategoriše u status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju i da se, na osnovu utvrđenih mera zaštite, raspiše međunarodni arhitektonsko- urbanistički konkurs za obnovu, uređenje i unapređeno rešenje celokupnog kompleksa i prostora Generalštaba i Ministarstva odbrane. Briga o tom kompleksu nije samo pitanje arhitekture, nego i pitanje samopoštovanja, etičkih principa i normi.“

Ekonomski novinar Mijat Lakićević kaže da postoji šansa da će vlast u nekom trenutku da odustane od rušenja Generalštaba.

„Jedino ako vlast sad nije preuzela neke ozbiljne lične i materijalne obaveze, ako tu nema i neki svoj lični interes, prosto mi se čini, ne znam šta je u budućnosti, ali mene se čini da je taj projekat neizvodljiv, pogotovu Generalštab i mislim da će vrlo teško doći do realizacije tog projekta da se prave te besmislene kule i da se to sve ruši“, smatra Lakićević.

A šta Vlada Srbije sve ustupa američkoj kompaniji, nije poznato, jer ugovor o tome, iako je obećao, ministar Goran Vesić javnosti još nije pokazao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare