Vlast optužuje i etiketira pojedine NVO, a dokaze za izrečeno ne pokazuje

Vesti 06. sep 202119:20 > 20:43 38 komentara

Osim nezavisnih medija, na "meti napada" predstavnika vlasti sve češće su i nevladine organizacije. Poslednji u nizu se našao Biro za društvena istraživanja (BIRODI), koji je prema rečima predsednika Aleksandara Vučića - Tviteru dostavio podatke iz svojih monitoringa, na osnovu kojih su pojedini mediji označeni da sarađuju sa Vladom Srbije. Iz BIRODI-ja poručuju da će zaštitu svojih prava potražiti na sudu.

Na „upozorenja“ Tvitera da određeni mediji u Srbiji sarađuju sa Vladom, odnosno da ima uticaj na njihov sadržaj, pojedini predstavnici države su reagovali burno i tu kompaniju optužili za cenzuru. Celu situaciju dodatno je „podgrejao“ predsednik Aleksandar Vučić koji je nedavno poručio da je Tviter u svom saopštenju jasno objasnio ko stoji iza svega.

Povezano:

„Oni kažu nevladine organizacije, eksperti tj. lažni eksperti, mogu da mislim to su – BIRODI, Đilas, Šolak i ostali, ali nevladine organizacije, prijavljivale su i denuncirale su šefu svih poslušničkih medija i onima koji insistiraju na sprovođenju poslušničke politike prema određenim velikim silama – denuncirali su i prijavili su one medije koji nisu poslušnički nastojeni prema njima“, rekao je Vučić 21. avgusta.

Iz BIRODI-ja odgovaraju da se predsednik služi neistinama. Pozivaju ga da iznese dokaze za svoje tvrdnje, ili, ako ne može, da se izvini.

„Izvinjenja očito nema, mi smo krenuli u razgovor sa advokatima kako možemo da zaštitimo svoja prava na sudu. Ono što je sada ovom akcijom predsednika pokušano da se uradi jeste da one organizacije, koje sve to dokumentuju i analiziraju i koje su postale relevantne za međunarodne aktere – da se i one ućute“, ocenjuje Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Gavrilović kaže i da predsednik svojim izjavama etiketira nevladine organizacije i da pritisak na njih zbog toga raste.

„Da je BIRODI, čak i ja lično smo dobijali pretnje batinama, dobijali smo pozive u Skupštini da tužilaštvo reaguje protiv nas, dobijali smo mejlove od pristalica SNS koji su bili jako uvredljivi. Ja sam svu tu dokumentaciju dostavio Predsedništvu na mejl pre godinu i po dana, do danas nisam dobio ni zavod ni broj te predstavke“, naglašava Gavrilović.

Nevladine organizacije i nezavisne medije, osim predsednika, često napadaju i predstavnici Srpske napredne stranke. Na toj listi našao se i CINS.

„CINS je optuživan za najbizarnije stvari – kao da smo iznajmili sobu pored sobe Aleksandra Vučića koji je baš hteo da ide na odmor, pa eto nije mogao, jer smo hteli da prisliškujemo šta on radi u svojoj privatnosti, da se sastajemo redovno sa zvaničnicima EU – dogovarajući kako da ga srušimo s vlasti i niz je dugačak… I šarenilo tih optužbi je zaista interesantno i sve su bile netačne i niko nikada nije izneo nikakav dokaz“, podvlači Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Urednik CINS-a Branko Čečen poručuje i da aktuelna vlast sve češćim napadima pokazuje nemoć iz pozicije apsolutne moći i da ima za cilj da diskredituje one koji ne rade u interesu vlasti, već javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare