Vlast se nije odrekla litijuma: Od toga da je „sve završeno“, do vraćanja priče o Rio Tintu na velika vrata

Vesti 17. jun 202419:44 48 komentara

Rudnik litijuma kompanije Rio Tinto mogao bi u Srbiji da bude otvoren 2028. godine, kaže predsednik za britanski Fajnenšal tajmes. I biće to, kaže on, ključna promena za Srbiju i region. Ako je mi dozvolimo, poručuju aktivisti i meštani Gornjih Nedeljica. Borbu kroz insituticije, a ako treba ponovo i na ulici, najavljuju iz Ekološkog ustanka i pokreta Kreni-promeni.

Kao da te zime 2021. na blokadama širom Srbije nije bilo na hiljade ljudi, koji su iz nedelje u nedelju uporno tražili ukidanje projekta Jadar. Kao da ova rečenica baš nikada nije izgovorena.

„Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinta sve završeno. Gotovo je. I svi zahtevi su ispunjeni“, rekla je tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić, 20. januara 2022. godine.

I kao da baš nikoga nije bilo u redu za narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma, vraća se Rio Tinto na velika vrata – u Fajnenšal tajmsu. Prenosi taj list izjavu predsednika da će projekat Jadar biti ključna promena za region. I nju će nam, ponovio je više puta do sada, doneti ovo belo zlato.

„To je naše blago, ako smo dovoljno glupi da budemo jedini na svetu koji ćemo svoje nafte i svoga zlata da se odreknemo, odlično“, kazao je predsednik Vučić 22. januara ove godine.

Marijana Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“ pita se na koji način predsednik radi:

„Ne znam da li radi honorarno, van svog radnog vremena, privatno, za privatne kompanije pa mu to ulazi u tu honorarnu listu“.

Miroslav Mijatović iz PAKT-a smatra da je interesantno kome se Vučić u tom intervjuu obraća.

„Znači ne obraća se građanima Srbije svakako, nego donosiocima odluka u inostranstvu“, kaže sagovornik N1.

Kome god da se obraćao, Ustavna ovlašćenja za rad u korist Rio Tinta nema, podsećaju iz Ekološkog ustanka. Pitaju iz tog pokreta ima li iza svega ovoga nekog pravnog akta i nadaju se da će o litijumu ipak raspravljati u Skupštini.

„Želim da ta javna rasprava o kojoj oni pričaju, pre svega uključi širu javnost, građane republike Srbije koji treba da znaju koja je šteta od tog Rio Tinta jer korist je jako mala u odnosu na štetu koja će nastati“, ističe poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

Pretpostavlja ova pravnica da će vlast vrata Rio Tintu otvoriti preko neke nove uredbe, izmene prostornog plana ili Lex specialisa, kao što je bio slučaj sa Beogradom na vodi.

„Referendum nikako ne dolazi u obzir, jer upravo bi taj isti referendum omogućio Rio Tintu bukvalno da se onako veličanstveno vrati u Srbiju i da naravno otvori rudnik bez ikakvih problema“, objašnjava Nestorović.

Neće to ići baš tako glatko i bez ikakvih problema, poručuju meštani Gornjih Nedeljica.

„Mi ćemo svoje braniti, pravo privatne svojine je svugde neprikosnoveno, tako da mi nemamo nikakav problem da nastavimo tamo gde smo stali pre dve godine“, naglašava Marijana Petković.

Nestorović navodi da ima impulse i vidi svoje kolege kako daju pozitivnu reakciju da ukoliko ovo zaista bude ušlo u neki vid procedure, da će se potruditi onda da na ulicama rešavaju kao i prošli put.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare