Cvetanović: Vlast u Leskovcu protiv izgradnje fabrike zbog otrovnih materija

Vesti 28. jun 202211:49 1 komentar
N1/arhiva

Jedna firma iz Beograda namerava da u Leskovcu sagradi fabriku za proizvodnju ambalaže od materijala koji sadrži otrovne materije, uprkos protivljenju lokalne samouprave, potvrdio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na sednici Skupštine grada, Cvetanović je potvrdio ono na šta je prvi put ukazao odbornik opozicione grupe građana „Za Leskovac“ Nenad Zdravković i dodao da je pored te fabrike moguće otvaranje i livnice.

Cvetanović, koji je vodio polemiku sa dva odbornika te grupe građana, povrdio je da Zdravković ima tačne informacije kada je u pitanju namera da se tu gradi takva fabrika.

„Tačno je da se radi o otrovnim materijama. Grad Leskovac i ekologija su dali negativno mišljenje, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine pozitivno mišljenje. Borićemo se, ako želite i vi sa nama. Budite sigurni da ćemo maksimalno dati podršku da Leskovac ne bude centar za otpad. Daćemo sve od sebe“, istakao je Cvetanović.

Nije saopšteno o kojoj je firmi reč, osim da je iz Beograda.

Zdravković je kazao da je još opasnije to što se na manje od 500 metara od te lokacije nalazi arterski bunar, koji je povezan sa još dvadesetak takvih bunara sa pijaćom vodom.

„Naša lokalna samouprava je za 29. jun zakazala javnu raspravu gde će se o tome pričati. Vodovod i Odeljenje za ekologiju Gradske uprave dali su negativno mišljenje i rekli da ne sme da se dozvoli da se napravi takva vrsta fabrike, jer smo pod rizikom da dođe do zagađenja podzemnih voda“, kazao je Zdravković.

Po njegovim rečima, takođe postoji najava da će u Rulu prema Bobištu da bude otvorena i livnica, koja će se nadovezati na tu fabriku i takođe učestvovati u zagađenju.

Zdravković je ponovio da je turska fabrika u izgradnji „Erenli“ takođe na manje od 500 metara od sličnog vodozahvata, te da groblje u Bobištu nije moglo da dobije dozvolu za proširenje baš iz tog razloga što se nalazi iznad arterskih bunara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare