Analiza iz Nemačke pokazala: Voda u Ravnom Selu puna kancerogenog arsena

Vesti 26. apr 202119:35 > 21:01 47 komentara

Božidar Caričić iz Ravnog Sela, koji je krajem 2019. sudskom odlukom oslobođen plaćanja računa za neispravnu vodu, ponovo je pred sudom. Vrhovni kasacioni sud poništio je odluku Višeg suda u Somboru i slučaj po tužbi Javnog preduzeća "Komunalac" iz Vrbasa vraća se na reviziju. U međuvremenu, pojavili su se nalazi o višestrukom prisustvu kancerogenog arsena u vodi u Ravnom Selu. Božidar Caričić tvrdi da meštani o tome nisu obavešteni.

Božidara Caričića iz Ravnog Sela neki se možda sećaju kao čoveka kog je, krajem 2019, sud oslobodio duga za vodu, koju nije plaćao jer je, kao zdravstveno neispravnu, nije ni pio. Delovalo je Caričiću da je pravda zadovoljena – do nedavno, kada je Vrhovni kasacioni sud poništio prethodne sudske odluke i naložio da se postupak po tužbi preduzeća „Komunalac“ iz Vrbasa vrati na ponovno odlučivanje.

„Moj račun oko kog je Vrhovni kasacioni sud raspravljao godinu dana je 2.830 dinara i 60 para, što je negde oko 24 evra. Ja ne znam da li u svetu negde o tome raspravlja Vrhovni kasacioni sud, jer ja sam se nadao da će Vrhovni kasacioni sud da pohapsi sve njih koji truju decu“, kaže Caričić.

Sud u obrazloženju odluke navodi da su „nižestepeni sudovi propustli da utvrde za koje je potrebe Božidar Caričić koristio isporučenu vodu, te da li je dužan da plati deo računa za tu vodu, imajući u vidu da je znao da voda nije ispravna za piće i kuvanje“.

Povezane vesti

Preduzeće Komunalac Vrbas odbilo je da Caričiću dostavi izveštaje, zbog čega je uzorak vode iz svog sela, o svom trošku, poslao u Nemačku.

„Voda je stigla do Hamburga do instituta koji je uradio analizu, u kojoj se lepo vidi, arsen, koji je najkritičniji, koji je najopasniji, najotrovniji, dozvoljeno je 0,01 miligram po litri, ma 0,098 miligrama po litri, znači 10 puta više od dozvoljene količine. Ja sam ovde dobavio naučne radove iz 2012. godine, koje, vidite da su to međunarodni naučni radovi koje su radile Mađarska i Srbija. U ovom naučnom radu se vidi da ako osoba pije dve litre takve vode dnevno, ako voda ima 50 jedinica, jedan od stotine će da dobije rak, znači ova naša ima 98, znači ima duplo više. U ovoj ulici gde živim ja su umrle tri osobe od 45 godine, za tri meseca, od karcinoma svo troje“, tvrdi Caričić.

Da li je to znak za uzbunu u vrbaškoj opštini? Da li i na koji način kontroliše rad javnog preduzeća Komunalac čiji je osnivač, da li i šta radi na rešavanju problema vode u Ravnom Selu i zbog čega meštani tog sela nisu na adekvatan način obavešteni da iz česama teče voda puna kancerogenog arsena? To su pitanja na koja od opštine Vrbas nismo dobili odgovore.

Inače, odlukom Pokrajinske sanitarne inspekcije voda u Ravnom Selu i još četiri naselja u opštini Vrbas proglašena je neispravnom za piće pre 15 godina. Da li voda koja nije za piće mora da se plaća, u slučaju Božidara Caričića, odlučiće sud. A odluka bi mogla da pokrene lavinu – jer prema izveštaju Instituta Batut za 2019. godinu, neispravnu vodu isporučuje čak 50 gradskih vodovoda u celoj zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare