VOICE: Tužilaštvo bez odluke o prijavi za seču drveća na Šodrošu

Vesti 07. apr 202317:15 1 komentar
N1

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Novom Sadu još uvek nije donelo oduku o tome hoće li pokrenuti istragu za seču više desetina stabala na Šodrošu, rukavcu Dunava u Novom Sadu, piše VOICE.

Krivičnu prijavu je podnelo udruženje građana „Svet i Dunav“, a u odgovoru za VOICE iz OJT-a precizira se kako je 23. marta Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila vanredni nadzor.

Dodaje se i da je na pomenutom području spoveden inspekcijski nadzor, nakon čega je javnost obaveštena da „među predmetnim stablima nisu uočena stabla sa dupljama koja predstavljaju mesto gnežđenja ptica ili služe za hibernaciju slepih miševa„.

U tekstu se navodi da na osnovu uviđaja, dokumentacije, prikupljenih izjava i izveštaja kao stručnog mišljenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, „nisu uočene nezakonitosti i nepravilnosti u domenu nadležnosti ove institucije“.

„Imajući u vidu sve navedeno, kako ovom Tužilaštvu još nije dostavljena predmetna dokumentacija, zapisnici i drugo u vezi sa navedenim, javnotužilačka odluka će biti doneta nakon dostavljanja dokumentacije, a na osnovu prikupljenih dokaza i sagledavanja činjeničnog stanja“, rečeno je iz tužilaštva.

Prijavu za nezakonitu seču stabala na zaštićenom vodnom zemljištu Kameničke ade u ime udruženja građana „Svet i Dunav“ podnela je Daniela Stojković Jovanović.

Ona je navela da je tužilaštvo nije zvalo da dopuni dokumentaciju, ali da je istog dana kada je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obelodanio kako na predmetnom području nisu uočene duplje na drveću u kojima se gnezde ptice, i tužilaštvu i navedenom zavodu dostavljen demanti u vidu fotografija načinjenih istog dana na Šodrošu.

Stojković Jovanović je kazala da su o svemu obaveštene i međunarodne institucije, među kojima su najznačajnije Internacionalna komisija za zaštitu reke Dunav i Bernska konvencija, koja se stara o očuvanju evropske divlje flore i faune.

Policija je tokom četiri dana, od 22. do 25. marta, „asistirala“ radnicima Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ koji su isekli više desetina stabala na Šodrošu i Kameničkoj adi, na trasi izgradnje budućeg četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu, koji će graditi kineska kompanija „CRBC“.

Zbog tih protesta uhapšeno je i, sa devet prekršajnih i jednom krivičnom prijavom, pušteno istog dana na slobodu desetoro aktivista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare