Vojinović: Očekivano odlaganje početka suđenja Belivuku, mogući i dalji problemi

Vesti 26. apr 202218:40 2 komentara
Belivuk
MUP Srbije/screenshot

Početak suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi za brutalna ubistva, otmice, trgovinu drogom i druga krivična dela danas je ponovo odložen, zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića koji je pre dve nedelje uhapšen zajedno sa optuženim narko-bosom Darkom Šarićem. Novinarka portala Krik Milica Vojinović kaže da je odlaganje bilo očekivano s obzirom na to da je advokat Lazarević uhapšen.

Vojinović za N1 podseća da je Lazarević branio nekoliko optuženih, pored Belivuka i Miljkovića i da je zbog toga bilo očekivano da neće moći da se održi suđenje. „Vidimo da niko nije našao novog advokata od kada je Lazarević uhapšen, a i kada se pojave novi advokati tražiće neko vreme da se upute u slučaj“, navela je novinarka Krika.

Ona je prenela i da su novinari danas čuli da je sudija dvojici optuženih koji nisu imali drugog advokata osim Lazarevića, rekao da moraju da pronađu novog, što se očekuje u narednih 10-15 dana, ali da ono što može da bude problem je to da će i novi advokati tražiti vreme da se upute u slučaj.

Povezane vesti

Vojinović ističe da Lazarević zastupa Belivuka, Marka Miljkovića i još sedmoricu, a da od njih jedino Vlade Draganić i Vladimir Grek nisu imali drugog advokata. Naime, Belivuk i Miljković imaju još jednog advokata, ali navedena dvojica nisu imala nikog drugog.

Što se samog Lazarevića tiče, on je, kako navodi Vojinović, uhapšen u odvojenom slučaju, zajedno sa Darkom Šarićem. On se sumnjiči da je učestvovao u podmetanju bombe pod automobil svedoka Gorana Nikolaševića. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i njegovi saradnici za postavljanje ove bombe hteli da okrive Nebojšu Joksovića, ključnog svedoka saradnika u postupku protiv Šarića za međunarodni šverc kokaina. Cilj je bio, kako navodi tužilaštvo da se svedok saradnik diskredituje.

Vojinović podseća i da je optužnica protiv Belivukove grupe podignuta još u avgustu, pa da se čekalo da se ona potvrdi i počne suđenje. Od podizanja optužnice do suđenja u proseku prođe do mesec dva, ali mi smo u ovom slučaju do pokušaja početka suđenja čekali pet meseci jer je sudija kojoj je slučaj dodeljen otišla na bolovanje. Predsednik suda je posle tri-četiri meseca otkad je bila na bolovanju dodelio slučaj drugom sudskom veću, navodi ona.

I pred novim sudijama trebalo je suđenje da počne početkom marta, ali su Belivuk i Miljković tražili da se promeni sudija, pa i glavni tužilac. To im nije uspelo ali je i to produžilo ceo slučaj zbog procedure koja traje, ističe Vojinović.

„Naše sudstvo je prilično neefikasno“, ocenjuje Vojinović i podseća i na slučaj Darka Šarića koji traje 12 godina. „Vidimo i tu neefikasnost, to je i na procedurama ali je dosta i na sudiji koji vodi slučaj, on može da zaustavi prolongiranje, pogotovo neopravdani izostanci da ne smeju da se događaju“, kaže novinarka Krika.

Ona ocenjuje i da će druga optužnica nedavno podignuta protiv Belivuka i Miljkovića za još dva ubistva, pored pet za koje su već optuženi, po svemu sudeći biti spojena sa prvom i da će to biti jedan slučaj. „Dokazi su gotovo isti – skaj komunikacije“, rekla je novinarka i dodala da sve opet mora da prođe proceduru. Ta nova optužnica je tek podignuta i mora da se potvrdi, pa da se tek onda traži spajanje sa prvim slučajem.

Vojinović naglašava da su izvan svake istrage ostale veze sa državnim vrhom. „Veze sa ljudima iz vrha države i najuticajnijim ljudima iz državnih instiucija ostale su zanemerene u ovoj istrazi. Istraga pokriva period od 2019. godine, a veze koje su gradili u državi, politici i policiji su se dešavale pre toga“, kaže.

„Kada je napravljena ta linija da se istraga bavi samo do 2019. godine ostale su te veze izvan toga. Znamo da organizovani kriminal praktično ne funkcioniše bez podrške vlasti i države“, rekla je Vojinović.

Tužilaštvo, kako dodaje, te stvari uopšte nije komentarisalo jer je prilično zatvoreno. „To je sada slučaj i negde na šta smo navikli da kriminalne grupe kada se uhapse svi sa kojima su prethodno sarađivali ostanu nesankcionisani. To nije, nažalost, novina i to se desilo u ovom slučaju“, kaže.

Belivuk, Miljković i njihova grupa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje veće količine oružja. Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podiglo je potom i novu, drugu optužnicu prptov pripadnika ove grupe kojom se terete za još dva ubistva. TOK je optužnicu, kojom se Belivuk i ostali terete za ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića podnelo Višem sudu na potvrđivanje.

Komentari (2)

Vidi sve komentare