Vojinović: Srbija ima sedam helikoptera koji se mogu koristiti za gašenje požara

Vesti 21. jul 202219:19 > 19:20 1 komentar

Toplotni talas, koji traje već danima izazvao je i brojne požare širom Evrope, poslednjih dana i u regionu. Najteža je pogođena Slovenija, gde se vatra širi već peti dan. Iako je tokom noći situacija bila nešto bolja, danas se opet stanje pogoršalo. U tri kraška sela oglasile su se sirene za evakuaciju, a na terenu je više od hiljadu vatrogasaca. U pripravnosti su bolničari i ekipe prve pomoći.

Povezane vesti

Mediji prenose da je slovenačkim vatrogascima pomoć iz vazduha, nakon Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka. Tropski talas je došao i do Srbije, što izaziva bojazan i od šumskih požara. Poslednji takav dogodio se pre tri godine na Staroj planini, kada je Srbiji, avionom Iljušin, u pomoć priskočila Rusija. Pitali smo stručnjake da li je Srbija spremna za odbranu od eventualnih požara i čime raspolaže.

Glavni i odgovorni urednik portala Tango Six Petar Vojinović kaže da helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije trenutno ima sedam helikoptera koji se mogu koristiti za gašenje požara i da je pre rata u Ukrajini od Rusije naručila još dva.

„Osim Hrvatske, Srbija ima najveću, odnosno najbrojniju flotu helikoptera za gašenje požara. To je dokazala prošle godine, kada je deo te flote pored njihovog dežurstva za domaće potrebe slala kao ispomoć u Severnu Makedoniju, Grčku i BiH. Nedostaju nam avioni za gašenje požara, ali to je izbor.Ulažete u helikoptere, pa im pravite onda dodatnu sposobnost za gašenje požara ili kupujete avione. Budući da srpske reke nisu idealne za neke vrste protivpožarnih aviona, helikopteri su pravo rešenje“, ocenio je urednik portala „Tango siks“ Petar Vojinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare