Vojna parada u Kragujevcu: Roditelji ogorčeni zbog poziva, Vučić – šta ima lepše

Vesti 27. jun 202119:28 > 21:45 105 komentara

Prikaz vojne opreme i obučenosti propadnika Vojske Srbije biće na Vidovdan predstavljeni na vojnoj paradi u kragujevačkim Šumaricama. Direktorima škola je od strane školske uprave naloženo da paradi prisusvuju đaci osnovnih i srednjih škola. Gradom su poslednjih dana kružila vozila sa jakim zvučnicima-lajavcima koji su pozivali građane da dođu, a brojni stanovnici su dobili flajere u poštanskim sandučićima sa istim pozivom. Nastavnici i roditelji su ogorčeni, u školskoj upravi "nemaju prava da govore" na temu.

Veliko spremanje prostora između gradskog stadiona „Čika Dača “ i muzeja 21. oktobar za Vidovdansku vojnu paradu. Bageri, kamioni i radnici bez odmora na 38. podeoku Celzijusove skale.

Povezane vesti

Na vojnoj paradi biće srpski državni i vojni vrh, brojni gosti, građani, ali i učenici kragujevačkih osnovnih i srednjih škola. Načelnik školske uprave uputio je dopis svim direktorima škola da organizuju dolazak đaka na paradu. Osnovci od prvog do trećeg razreda u pratnji roditelja.

Roditelji osnovaca tvrde da njihova deca „sigurno neće na vojnu paradu u Šumaricama“.

„Moje dvoje dece neće prisustvovati vojnoj paradi koja se odvija tu između stadiona i muzeja. I ne samo moja deca nego deca mojih prijatelja, poznanika, komšija, svih sa kojima sam razgovarala“, kaže Milena Stanković, roditelj osnovaca.

N1: Zašto?

„Zato što smatram da se ovde radi o jednoj manipulaciji i to manipulaciji jednom važnom institucijom koja ima veliki ugled u društvu, a to je osnovna škola, a sve u cilju omasovljenja događaja koji verovatno neće biti naročito posećen zbog visokih temperatura i jer vlast nema naročit ugled ovde u gradu Kragujevcu“, kaže Stanković.

„Kao roditelj smatram da je poziv na ovu vojnu paradu maltene i prisilan i to je neki vid poniženja nas kao roditelja i za đake u Kragujevcu. Moglo se to organizovati na drugi način. Državni vrh nije ispoštovao ni kragujevačke tradicionalne manifestacije „21. oktobar“ i obeležavanje 200 godina Kragujevca kao prve prestonice moderne Srbije“, kaže Nebojša Vesović, roditelj osnovaca.

Dopis školske uprave direktorima predviđa i prevoz učenika autobusima na paradu.

„Na Vidovdan sa početkom u 13 časova, održaće se vojna parada na kojoj će se prikazati obučenost i najsavremenija tehnička opremljenost Vojske Republike Srbije. Potrebno je da sve škole povedu učenike na tu manifestaciju, i to osnovne škole učenike od četvrtog do osmog razreda, a srednje škole učenike svih razreda. Učenicima od prvog do trećeg razreda osnovne škole preporučiti da paradi prisustvuju u pratnji roditelja. Za prevoz učenika i nastavnika iz škola koje su udaljene od mesta održavanja parade biće obezbeđen prevoz“, navodi se u dopisu.

Nastavnici i profesori kažu da je urađen eksplicitan pritisak na njih dopisom školske uprave.

„Nama je zasmetalo što u dopisu koji je stigao iz školske uprave stoji jedna, mi smo je prepoznali kao imperativna naredba, da nastavnici moraju da dovedu svoju decu na paradu i da se pozivaju direktori da utiču na svoje nastavnike kako bi oni doveli učenike na paradu. Mi smatramo da se takva vrsta obaveze ne može nametati nastavnicima ni u kakvom smislu“, kaže Milan Jevtić, profesor istorije.

„Na ovaj način prosvetni radnici se dovode u situaciju da budu ljudi koji će prebrojavati učenike i da ih na silu dovode na događaj koji bi oni verovatno i otišli i da ne moraju“, kaže Bojan Špica, profesor harmonike u muzičkoj školi.

„Smatram da je organizovani dolazak dece na paradu loše organizovan, odnosno nedopustiv. Nemam ništa protiv vojne parade, ali je to trebalo da se organizuje na drugi način. Pročitala sam da je to bitno za naš grad, za naše sugrađane. Bilo je logično da se o tome obaveste svi građani Kragujevca, pa da roditelji, bake i deke sa decom ili bez njih dođu na paradu“, kaže Snežana Savković, nastavnica muzičkog.

Načelnik školske uprave Kragujevac Goran Joksimović u kratkom telefonskom razgovoru za N1 je rekao: „Nemam prava da dajem izjave“.

Parada Vojske Srbije na kojoj će biti predstavljena obučenost armije i vojna tehnika biće održana u ponedeljak u 13 časova kod gradskog stadiona u Kragujevcu.

U vezi sa ovom temom danas je na Pešteru govorio i predsednik Srbije.

„Pošto sam slušao priče ‘jaoj pozivaju decu’ ili ne znam šta sve, ko god hoće da dođe, naravno i deca, da vide oružje svoje vojske, ja bih se kao dete radovao najviše, neću da držim nikakav govor, niti me zanima bilo šta, da dođu, da vide kako izgleda Pancir… Da uđu u te mašine, da uđu, da pohvalimo našu industriju, da vide šta je to što smo mi uradili, da vide kako izgledaju modernizovani tenkovi, šta ima lepše i za ljude i za decu nego da tako nešto vide, a niko im ne drži nikakve političke govore, niti bilo šta, i niko ne kaže da je bilo šta od toga obavezno“, rekao je on.

Izvor: Tanjug

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare