Vojna vežba Srbije i SAD na jugu Srbije

Vesti 14. sep 202119:55 > 19:563 komentara
Ministarstvo odbrane

Bilateralna taktička vežba obučavanja Vojske Srbije (VS) i Oružanih snaga SAD, "Nebeski most 21", sprovešće se ove nedelje na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu i u širem rejonu Leskovca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Cilj vežbe, na kojoj učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade VS i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja na taktičkom nivou tokom izvođenja humanitarnih operacija snabdevanja ugroženog stanovništva iz vazduha, navodi se u saopštenju.

Pripadnici padobranskih jedinica uvežbavaju taktike, tehnike i procedure prilikom izvršenja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja.

Na vežbi učestvuje više od 150 padobranaca, a za izvršenje padobranskih skokova i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 VS C-130 „herkules“ Oružanih snaga SAD, dodaje se u saopštenju.

„Izvođenjem ovakvih vežbi pripadnici VS razmenjuju znanja i iskustva sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja i unapređuju osposobljenost za izvršenje specifičnih zadataka koji se mogu očekivati u operacijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i u multinacionalnim operacijama podrške miru“, dodalo je Ministarstvo odbrane.

Komentari

Vaš komentar