Vojni penzioneri kažu da su oštećeni u otkupu stanova, grešku niko ne ispravlja

Vesti 26. mar 202219:31 22 komentara

Šest vojnih penzionera iz Paraćina posle godina podstanarskog staža ušlo je u postupak otkupa stanova, ali se ispostavilo da u obračunima cene stanova napravljena greška. Nadležni sada od svega peru ruke, niko ne odgovara na zahteve penzionera za pomoć i ispravljanje greške kojom su oštećeni za tri miliona dinara. Pre osam meseci tražili su i prijem kod predsednika, ali je umesto prijema njihov zahtev prosleđen Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane. I, opet, ništa.

Vojni penzioner Miloljub Duković ceo radni vek i 13 godina posle odlaska u penziju bio je podstanar. Onda se 2014. godine uselio u stan u Paraćinu i otkupljivaće ga 30 godina. Smatra da je oštećen zbog greške Vojnograđevinskog centra.

„Taj problem nas muči od 2015. godine. To je problem nepravilnog obračuna otkupne cene stanova u ovoj zgradi, za nas vojne penzionere. Napravljena je greška gde je primenjen pogrešan broj stanovnika za naseljeno mesto Paraćin, uzet je broj stanovnika za opštinu Paraćin. Ja sam time oštećen za oko 650.000 dinara, dok je nas šest vojnih penzionera ukupno oštećeno oko tri miliona dinara. Onda smo se obratili Vojnograđevinskom centru pri Ministarstvu odbrane da nam ponovo izvrši obračun otkupne cene stanova. Od njih smo dobili negativan odgovor“, kaže Duković.

Od sudskih veštaka koje su sami angažovali dobili su potvrdu da su oštećeni, upravo za iznos koji su i naveli.

„Moj otac penzionisani oficir Vojske Jugoslavije radio je 26 godina. Trenutno je penzioner. Otkupio je stan na 40 godina. Vojnostambena komisija je pogrešno rangirala sve te naše stanove. Konkretno, moj otac i ja smo oštećeni za 536.000 dinara“, kaže Ivan Gajić, sin vojnog penzionera.

Paraćinski penzioneri više puta obraćali su se Ministarstvu odbrane, ali nisu dobili nikakav odgovor. Odgovor od resornog ministarstva nije stigao ni na upit N1, koji je pitao kako je do greške došlo i kako bi mogla biti ispravljena.

„Sudske veštake smo uzeli finansijske struke i građevinske struke. I jedan i drugi su potvrdili da smo mi oštećeni za onoliko koliko smo baš i mi tražili da nam se ispravi greška“, kaže Duković.

Tražili su i sastanak sa predsednikom države, do toga nije došlo, ali je Kabinet predsednika zahteve šestorice vojnih penzionera prosledio Sektoru za materijalne resurse i Upravi za infrastrukturu Ministarstva odbrane. Oni su odbili zahteve za novi obračun otkupne cene stanova, uz napomenu da, ako nisu zadovoljni, vojni penzioneri svoja prava mogu da ostvare sudskim putem.

„Nas je advokat savetovao da ne ulazimo u sudski spor iz razloga što, ako bi tužili, mi bi oborili ugovor, a ako oborimo ugovor, onda po zakonu o obligacionim odnosima sve se vraća na početak. Mi bi morali da platimo zakupninu, a oni da nam vrate pare. Mi bi tu izgubili i oni idu na to da nas jednostavno na neki način prevare“, kaže Duković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare