Vojni sindikat: Direktor VOA da objasni povod susreta sa Predragom Koluvijom

Vesti 12. jul 202209:49 8 komentara
predrag koluvija
N1

Povodom najnovijih podataka o sprezi rukovodećih ljudi Ministarstva odbrane i članova vlade, sa kojima je javnost upoznao BIRN, Vojni sindikat Srbije zahteva hitnu reakciju Tuzilastva za organizovani kriminal, direktora VOA i ministra odbrane.

„Direktor VOA dužan je da objasni srpskoj javnosti kojim povodom je imao lične međunarodne susrete sa najvišim predstavnicima makedonske vlasti, u društvu sa Predragom Koluvijom, osuđivanom i kompromitovanom osobom u inostranstvu i u to vreme krivično gonjenim za privredni kriminal (šverc kivija), kasnije optuženim da je proizvođač droge, odnosno da je uzgajao marihuanu na svom imanju“, navode iz Vojnog sindikata.

Povezane vesti:

Dodaju da od direktora VOA, koji je, kako su naveli, ovim činom kompromitovao ovu važnu obaveštajnu agenciju i ceo sistem odbrane, ali i od ministra odbrane, javnost mora dobiti odgovore na pitanje.

„Ako se direktor VOA intezivno viđao sa licima osumnjičenim za najteža krivična dela, sa elementima organizovanog kriminala, da li je rešenje VOA, kojim se Koluvija imenuje za visokog oficira VOA, u činu potpukovnika, a koje je pronađeno tokom pretresa dobra Jovanjica, zaista falsifikovano, kako se navodi u optužnici za taj slučaj. Da li je Koluviju u čin potpukovnika VOA, pripadnik te agencije Saša Vujisić, koji je među optuženima, u taj čin samoproizveo ili je to radio po naređenju generala Stojkovića i uz znanje službe čiji je bio operativac“, kažu iz ovog sindikata.

Kako podsećaju, u vreme otkrića Jovanjice na čelu Ministarstva odbrane bio je Aleksandar Vulin, a sekretar ministarstva Zoran Lazić, koji su svojevremeno okopavali useve na plantaži Jovanjica i koji su na nezakonit i kriminalan način iz službe isterali dvojicu vrhunskih starešina Vojske Srbije, predsednika i generalnog sekretara VSS, upravo zbog toga što su ukazivali na organizovani kriminal u vrhu Ministarstva odbrane i države, a sada to isto spremaju inspektoru Slobodanu Milenkoviću sa pozicije ministra i sekretara MUP-a.

„Kako se u konkretnom slučaju radi o informacijama od izuzetnog interesa javnosti, zahtevamo da direktor VOA i ministar odbrane odmah odgovore na ova pitanja. Istovremeno pitamo i direktora VBA generala Đuru Jovanića da li će i u ovom slučaju izdati naređenje Kriminalističko-istražnoj grupi Vojne policije da protiv generala i odgovornih oficira za sramnu kompromitaciju VOA podnesu prijave, kao što je to svojevremeno naredio da se učini u slučaju predsednika i generalnog sekretara VSS, zaključuju iz Vojnog sindikata Srbije.