Vojvodić o maloj maturi: Ovo je možda najstresniji period u čitavom obrazovanju

Vesti 27. jun 202217:29 > 17:303 komentara
Vesna Vojvodić
N1

Vesna Vojvodić iz sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" izjavila je u Novom danu, govoreći o polaganju male mature da je to možda "najstresniji period u čitavom obrazovanju". "Kad imate studente, imate tri ispita u tri dana, ali je verovatno svaki priča za sebe, a ovde imate integrativni pristup, nešto što im utiče u celini", kaže ona.

Prema njenim rečima, „više je nego jasno da iz godine u godinu testovi objektivno jesu lakši“.

„Ali to ne treba shvatiti na način da sad ova generacija učenika osmog razreda, koja je zaista podnela najveći teret obrazovanja tokom korone, treba da ‘plati’ time što će testovi biti teži. Mi smo 2020. imali negde u proseku 11 bodova postignuća od mogućih 20 iz matematike i maternjeg jezika, a kombinovani je po proceni Srpske akademije bio nešto lakši tad, tu je uspeh bio 14,02 boda. Već 2021. godine imamo 13 bodova iz srpskog, 12 iz matematike i 14,07 na kombinovanom“, kaže ona.

Pročitajte još

Kako je rekla, govoreći o potencijalnim dojavama o bombi, veruje da MUP može da obezbedi škole.

Ne veruje, kaže, da to što neki osmaci testove ne polažu u svojim školama može da utiče na znanje.

„Ali može na koncentraciju. Ovo je možda najstresniji period u čitavom obrazovanju. Kad imate studente, imate tri ispita u tri dana, ali je verovatno svaki priča za sebe, a ovde imate integrativni pristup, nešto što im utiče u celini“, kaže ona.

Komentari

Vaš komentar