Vojvodić o nastavku škole: Nije procenat zaraženih učenika jedini indikator

Vesti 19. jan 202217:50 22 komentara
N1

"Crveni model bi u mnogim opštinama bio vrlo optimalan, jer bi na njega ukazivali podaci, ali kada ne raspolažete tim podacima, dolazimo u situaciju kao u Vojvodini da srednjoškolci sa onlajn pređu na kombinovanu nastavu kada sa terena dobijamo informacije da je situacija gora", rekla je Vesna Vojvodić iz sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Kako je rekla Vojvodić, za prosvetne radnike je najvažnije da Tim za škole i Ministarstvo prosvete „više ne mešaju moć i pravo“.

„Oni imaju moć da odrede kako će da izgleda školovanje naše dece i u osnovnim i srednjim školama širom zemlje, ali im to ne daje pravo da prikrivaju podatke na osnovu kojih donose odluke. Javnost ne može da dozna koja je situacija po opštinama i gradovima i da na osnovu toga mi ne možemo da prema pravilima vidimo koja bi zona rada bila najoptimalnija. Ako su sami odredili pravila, onda je red da pravila poštuju. Ako je sve čisto i pošteno nema razloga da javnost bude uskraćena za te podatke“, smatra Vojvodić.

Na pitanje šta bi bio predlog prosvetnih radnika za početak drugog polugodišta, Vojvodić je rekla da bi nastavak škole trebalo da bude u skladu sa indikatorima koje je Tim za škole doneo u avgustu.

„Ako znamo da nije jedini indikator procenat učenika koji su zaraženi, nego tamo ima i koji je broj građana na sto hiljada koji su pozitivni, onda je jasna stvar zašto se cilja nešto drugo. Ako smo čuli da Novi Sad ima dnevno oko hiljadu zaraženih, onda je jasno da Novi Sad po tim podacima ispunjava uslov da pređe u crvenu zonu. Crveno to znači onlajn nastava, mora se uvesti kada imate 300 ili više zaraženih na sto hiljada stanovnika“, rekla je Vojvodić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare