Vojvođanski klub pozvao je građane Vojvodine da se izjasne kao Vojvođani

Vesti 27. sep 202212:44 29 komentara
Jelena Petrović

Vojvođanski klub pozvao građane Vojvodine i "sve one koji se tako osećaju" da se na predstojećem popisu stanovništva, koji počinje 1, oktobra, izjasne nadnacionalno, kao Vojvođani.

Vojvodina je, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura. Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati, navodi u saopštenju Vojvođanski klub.

U svrhu očuvanja takvih tekovina, sugeriše Klub, „vreme je da se pređe na sledeći, nadnacionalni nivo, kako bi Vojvodina ostala posebna istorijska i društvena sredina, gde se neguju mir, tolerancija i antifašizam“ i Vojvodina kao interesna zajednicu građana „koji zajedno doprinose njenom privrednom i kulturnom razvoju“.

„Vojvođanski identitet danas predstavlja otklon od pogubne nacionalističke politike. On predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja, u multikulturalnoj Vojvodini“, navedeno je u saopštenju, uz oenu da je „dentitet Vojvodine nacionalno pluralan i u istorijskom, i u demografskom, i u političkom smislu“.

Reč je o pitanju koje, po oeni Vojvođanskog kluba, „ne može i ne sme da bude predmet dnevnopolitičkih prepucavanja, jer zadire u fundamentalna ljudska prava građana Vojvodine“.

Klub podseća da su „građani Vojvodine i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost, a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini“.

Od Zavoda za statistiku Republike Srbije Vojvođanski klub zahteva „da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani“.

„Ali, čak i ako to izostane, postoji kategorija ‘regionalna pripadnost’ iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima“, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare