Vojvođanski manifest: Autonomija Vojvodine prazna ljuštura bez sadržaja i smisla

Vesti 21. feb 202323:40 14 komentara
Shutterstock / Irma eyewink

“O položaju Vojvodine se predugo nije pričalo. Zapravo decenija je prošla od kada je napisana neka politička platforma o Vojvodini. Naša ideja je da se pruži jedan novi vid, progresivan, koji ima za cilj da ljudi imaju svoju slobodu bez obzira na svoje razlike i podele, ali i da postoji društvena solidarnost i svest o tome da Vojvodina pored svojih osiromašenih institucija ima i neinstitucionalne odlike, svoj identitet, koji je poseban i specifičan, kaže za portal N1 Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine (APV) koja je autor Vojvođanskog manifesta predstavljenog građanima u Novom Sadu.

U Vojvođanskom manifestu, koji ima pet tačaka koje se tiču zakonskog položaja Autonomne Pokrajine Vojvodine, a koji je podržao Pokret slobodnih građana, se navodi da se „nekad najrazvijenija regija jugoistočne Evrope, Vojvodina danas nalazi u položaju koji nalikuje situaciji unutrašnjeg kolonijalizma. Oduzeta su joj temeljna politička i ekonomska prava, a o njenoj sudbini mahom odlučuju oni koji u njoj i ne žive“.

“Građanima i građankama Vojvodine”, dodaje se u Mnifestu, “potrebno je vratiti pravo da upravljaju svojim javnim dobrima , materijalnim i nematerijalnim na teritoriji pokrajine”, kao i da „odlučuju o svojim sredstvima, svojim životima i kreiraju sopstvenu budućnost“. Sve navedeno moguće je, smatraju autori Manifetsa, ostvariti “hitnim sprovođenjem nadležnosti Vojvodine koje su garantovane Ustavom”. To znači da je neophodno, smatraju autori Vojvođanskog manifesta, da se donese Zakon o finansiranju Vojvodine i menja Zakon o utvrđivanju nadležnosti APV i Zakon o javnoj svojini.

Zakon o finansiranju Vojvodine PSG će podneti u Skupštini Srbije

“U fokusu PSG je izrada Zakona o finansiranju koji planiramo u najskorije vreme, već na prolećnom zasedanju, da podnesemo u Skupštini Srbije. Smatramo da bi taj zakon zajedno sa izmenama i dopunama Zakona o nadležnostima i Zakona o javnoj svojini osnažio autonomni kapacitet Vojvodine, kaže za portal N1 predsednica vojvođanske kancelarije PSG i narodna poslanica Ana Oreg, dodajući da će za ovu inicijativu tražiti najširu podršku građana Vojvodine, jer “time hoćemo da podsetimo ovu vlast da joj je Ustavna obaveza da donese ovaj zakon još od 2008”.

“U Skupštini trenutno sedi oko 35 narodnih poslanika u vladajućoj većini koji su iz Vojvodine, koji do sada nisu ništa uradili da pokrenu ovo pitanje”, kaže Oreg.

Pokret slobodnih građana i Akcija progresivne Vojvodine u Vojvođanskom manifestu navode da „Vojvodina mora da postane mesto progresivnog i demokratskog razvoja i prosperiteta, gde nema mesta za sukobe, proterivanja, represiju, nasilje, tlačenja, devastiranje i siromaštvo“, te da je neophodno “kroz institucije Autonomne Pokrajine Vojvodine i njenih lokalnih samouprava povratiti dostojanstvo i ostvariti pravo na upravljanje svojim materijalnim i nematerijalnim dobrima, svojim životima i svojom budućnošću, zasnovanoj na solidarnosti, slobodi, jednakosti, ravnopravnosti, pravdi i održivom razvoju“.

Saradnja sa svima koji dele iste vrednosti

Prema rečima naših sagovornika i APV I PSG planiraju saradnju sa svim organizacijama sa kojima dele “iste vrednosti i koji nisu te vrednosti zloupotrebili” i “koji zaista žele da ih sprovedu u delo”. Na ovaj način, kaže Oreg bi pokazali da “vodimo nedvosmislenu proevropsku, demokratsku i liberalnu politiku”.

Na pitanje šta Vojvođanski manifest nudi novo u odnosu na prethodne vojvođanske Deklaracije i dokumente o autonomiji Vojvodine, pre svega one čiji je autor LSV, koja se od svog osnivanja 1990. zalagala za autononomiju Vojvodine, a u prvim godinama od osnivanja i Vojvodinu republiku Aleksandar Jovanović, iz APV, koji je bio istaknuti član LSV od 1996. do 2020. a onda je stranku napustio i osnovao APV, kaže za N1 da je LSV bio “vanserijski politički projekat” ali da nažalost, “sticajem loših okolnosti, stranka nije uspela da do kraja artikuliše i i završi proces realizacije jasnog definisanja položaja Vojvodine”.

„Ovo je pokušaj formiranja nove političke paradigme, a to podrazumeva set ideja i vrednosti na osnovu čega treba da gradimo vrlo konkretne i jasne političke ciljeve. Nažalost, pitanje Vojvodine je vrlo skrajnuto sa političke scene, i Vojvodine i Srbije, i mi ovakvim okupljanjima želimo da javnosti skrenemo pažnju kako stvari ipak mogu da se menjaju“ rekao je Aleksandar Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare