Voštinić: Imaćemo ljude po gradovima koji će beležiti nepravilnosti na izborima

Vesti 07. dec 202120:48 28 komentara
N1

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta kaže da na predstojećim izborima žele da pomognu svima, tako što će, kako je objasnio, u gradovima organizovati ljude koji će obilaziti biračka mesta, beležiti i prijaviti sve nepravilnosti.

„Mi ćemo se pojaviti s kampanjom budi front i pozvati ljude da čuvaju izborni rezultat i da se bore da izborni uslovi budu popravljeni. Mi ćemo u svakom gradu naći makar po pet do 50 ljudi koji će biti spremni da idu od biračkih mesta, fotografišu džipove, da uoče svaku nepravilnost, da se to dokumentuje i da procesuiramo“, pojasnio je Voštinić.

Na pitanje šta je motivacija za takvo učešće na izborima, Voštinić kaže – spasavanje države, a oni koji budu angažovani, radiće to pro bono.

„Da plaćamo nekoga za patriotizam, to je samo SNS uradio, a nikad nećemo nadplaćati stranke koje kradu. Sve stranke će imati saveznike u nama, nećemo praviti nikakve koalicije. Imaćemo ljude koji će biti na terenu, u svakom gradu ćemo imati pravnika, koji će razgovarati i sa tužilaštvom i policijom da vidimo dokle je otišlo ono što smo prijavili. Ovo je prilika da svako bude front, ko god želi da se bavi odbranom države od državnih neprijatelja imaće priliku da se ovde angažuje“, rekao je Voštinić.

Zato se i neće kandidovati, jer, napominje, „to ne ide jedno s drugim“.

Voštinić je rekao da bi bilo idealno da na izborima dođe do promene vlasti.

„Svaki čovek očuvanog poštenja u Srbiji je opozicija. Sav drugi šljam je zauzeo svoje pozicije. Voleo bih da je konsolidovanije u zelenom pokretu, bilo bi veće energije, čujem povremeno neke nesuglasice. Voleo bih da postoji zelena kolona na izborima, već su se neki osetili zapostavljenim, a neki su preuzeli vođstvo“, kaže Voštinić.

„Ne bih rekao da je razbijen strah na lokalu, ali sve ide ka tome“

„Ne bih rekao da je strah razbijen na lokalu, ali sve ide ka tome. Video sam u Vršcu, Bečeju, Palanci neverovatno hrabre ljude, koji hodaju pešačkim prelazima. Stali su ispred onih koji nisu smeli. To jeste razbijanje straha“, rekao je Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

Kako je rekao, vlast se jeste malo povukla pred protestima, jer ne mogu da imaju iste planove kao na početku, ali, dodaje, ne mogu ni lako da odustanu od onoga što su potpisali.

„Mi ne znamo na šta se država obavezala zbog tajnih ugovora. Sad moraju da kupe vreme i nađu način kako da suzbiju ljude koji su se rasrdili“, kaže Voštinić.

Dodaje da sumnja da je to strateška promena, jer, kako smatra, imaju već dogovorene namere i akcije sa Rio Tintom.

„Možda je strategija da sve to obave na drugi način sa blažim posledicama. Pad zakona bi bio velika politička promena, to bi suštinski značilo da je narod odneo jednu pobedu, na nivou opstanka, potrebne su nam i mikropobede da bismo se osećali nosiocem suvereniteta u svojoj državi. Ako ni na koji način ne odlučujete, onda vam je i mikorpobeda znak da je nešto moguće“. rekao je Voštinić.

Poručuje da ako je nešto ostvariov, onda je jednom uspehu treba zidati drugi.

„Možemo formirati nove zahteve prema vlasti. Ja bih imao zahteve prema tužilaštvu i policiji. U stvari, treba samo jedan zahtev vlasti – da stavi ruke na leđa“, naglašava on.

„Kada vidite da radite u nekoj instituciji koja može da reguliše neku oblast, a vidite da je pod pritiskom jedan deo vlasti popustio, onda će najčasniji deo tih institucija reći – ja moram da radim svoj posao, a podršku za to može naći i na ulici. Oni se osećaju bespomoćno jer njihovim životima upravlja stranka“, kaže Voštinić.

Na protestima, kaže, nema podela.

„Čim formalizujete nešto što je suštinsko, onda namerno ili nenamerno svodite ljude da se ideološki opredeljuju, a ovo je prilika da se nezadovoljstvo podeli među različitostima. Mislim da se partije jako dobro ponašaju spram uspeha protesta, ne zloupotrebljavaju ga, ne svojataju temu, ovo su, ipak, pokrenule ekološke organizacije koje su stručne. Stranke ne ometaju protest, izvode svoje pristalice i ne pretenduju da preuzmu vođstvo“, kaže Voštinić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare