Voštinić: Najveća posledica zapaljive retorike o Vinči – skrajnute činjenice

Vesti 11. avg 202109:33 > 09:4714 komentara

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta izjavio je da je namera poslanika SNS koji su optužili opoziciju za požar na deponiji u Vinči, bila da se mediji bave izjavama vatrene retorike, a da se ne bave kvalitetom vazduha.

„Zna i taj ko je izjavio da su pripadnici Ne davimo Beograd ili Đilas napravili požar u Vinči ne samo da to nije tačno već da je u pitanju elementarna glupost, ali zapanjujuća je ta bestidnost s kojom to izgovore, znajući da je nešto em netačno em toliko glupo…To više govori o njihovoj utemeljenosti u bezobrazluku nego o nekoj nameri da se činjenice skrajnu“, rekao je Voštinić.

Povezane vesti

Ipak, ocenjuje da je to najveća posledica tih optužbi – što će činjenice o požaru biti skrajnute i što nećemo saznati koliko PM čestica je bilo u vazduhu i koliko još isparljivih toksičnih organskih jedinjenja – koja su još opasnija od čvrstih čestica.

Podsećamo, pošto su prorežimski tabloidi izneli sumnje da je požar u Vinči podmetnut i prstom uprli u organizaciju Ne davimo Beograd, oglasila su se i dvojica poslanika Srpske napredne stranke. Najpre je Nebojša Bakarec optužio opoziciju da je zapalila Vinču, a potom je poslanik Srbislav Filipović otišao korak dalje tvrdeći da je požar podmetnut po nalogu Dragana Đilasa.

Voštinić ističe da zbog tako skrajnutih čijenica ne koristimo struku da nam kaže kako da se zaštitimo od toga, iako su trenutno uslovi bili „ne na ivici maske nego sirena“.

„Dovoljno je da neko tamo najobičnije prostačko dobacivanje u političkom smislu zamagli ključnu stvar – hoće li svi preživeti taj požar“, ocenio je Voštinić.

Kao sekundarnu posledicu obraćanja poslanika SNS svom biračkom telu, Voštinić je naveo „opšte zamućenje vrednosnog sistema u kome živimo“.

Relativizovaće se, kako ističe, važnost teme i to će da bude sekundana stvar pošto ne postoji odgovornost z izrečenu reč i koja bi trebalo bi da bude drušveno osuđena.

„Bilo bi mnogo važno kad bismo ljude koji su se ogrešili o vrednosni sistem javno osudili pa bi taj neko bio označen kao čovek koji ne govori istinu“, kaže Voštinić.

On dodaje d abi bilo dobbro da se to kažnjava na izborima, ali da bi to bilo moguće u situaciji da je svima dostupna ista vrsta informacija. Ipak, nekim ciljnim grupama koje glasaju za vladajuće strukture ponuđen je samo jedan set informacija – da se povećavanju primanja, da će dobiti 20.000 dinara…

Povodom dovođenja u vezu u tabloidima posete evroposlanice Viole fon Kramon i požara u Vinči, Voštinić kaže da nama nije bio potreban dolazak Fon Kramon, već je, nažalost, nama da bi tema ekologije bila ključna „bilo dovoljno da dođu ovi ljudi na vlast jer su je podigli na nivo opasnosti po zdravlje i života ljudi“.

Komentari

Vaš komentar