Vozaču GSP smanjena kazna: „Kažu nam koja je razlika, vašeg deteta nema pa nema“

Vesti 25. feb 202310:00 104 komentara

Vozaču autobusa u Beogradu, koji je osuđen za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo četvorogodišnji dečak Despot Mrđić, smanjena je kazna zatvora sa četiri na dve i po godine. Roditelji dečaka poručuju da je odluka suda sramna i da su pravda i sudstvo umrli.

Četvorogodišnji dečak Despot Mrđić poginuo je 24. novembra 2020. godine, kada je sa svojom bakom izlazio iz autobusa koji je stajao na stanici u Prvomajskoj ulici u Zemunu. Vozač autobusa na liniji 18 je, ne gledajući u retrovizor, krenuo dok je dete izlazilo iz autobusa. Despotu je noga ostala zaglavljena u vozilu, koje ga je vuklo nekoliko metara, nakon čega je na mestu ostao mrtav.

POVEZANE VESTI:

Vozač autobusa je isključen iz saobraćaja, tek nakon obrnutog kruga i pređenih 11 kilometara. Tužilaštvo je čekalo celih osam meseci, da bi na kraju podiglo optužnicu protiv vozača zbog teškog dela protiv bezbednosti u saobraćaju sa smrtnim ishodom. Iako je za takvo delo predviđena kazna do osam godina zatvora, vozač je dobio četiri godine, da bi ta kazna onda bila smanjena na dve i po.

„Nemoguće je da bilo koji sud u bilo kojoj zemlji uzima u obzire olakšavajuće okolnosti za ubicu, čoveka koji je autobusom ubio naše dete, uhvatio mu nogicu, vukao ga, potom mu točkovima prešao preko glave, da li to treba da bude olakšavajuća okolnost? Posle naše tragedije imamo snage da se borimo da se kazne pooštre, sud šalje poruku da možemo da izađemo kolima da se ubijamo po zemlji“, kaže Despotov otac Vukašin Mrđić.

Mama Verica dodaje da nemaju pravo na žalbu i dodaje da je sve u rukama tužilaca koji su, kako je istakla, nezainteresovani.

„Dobili smo odgovor koju vam razliku pravi, vašeg deteta nema pa nema. Šta možemo da mislimo na to, tužilaštvo je nezainteresovano, na ročištu tužilac nije znao da tačno pročita optužnicu, a nama ne daju pavo glasa, sve što je naš advokat predlagao nisu usvojili. Ovo je krivično delo s umišljajem, jer je vozač bio svestan posledica nečinjenja, ukoliko krene s otvorenim vratima zna šta može da se dogodi. On je odgovoran za bezbednost putnika, to je jasno naznačeno i on je bio toga svestan. Ubio je naše dete brutalno“, rekla je.

Kaže i da roditelji godinama apeluju da se pooštre postojeće kazne, a da sudstvo ne poštuje ni te, nego daje minimalne.

„Na apelacionom veću je rečeno da se žalba odbija. Šta se u međuvremenu dogodilo, ko je uticao? Ako je zaprećena kazna osam godina, ako svi dokazi govore da je njegova odgovornost, kako je smanjena na 2,5? Ovo je sramotno. Javno pitam predsednicu veća Snežanu Jovanović šta se dogodilo kad je izgovorila da se žalba odbija, volela bih da mi odgovori. Dovoljno je bilo teško i poražavajuće s četiri godine, ovo je sramotno“, ističe Despotova majka.

Sa ovakvim sudijama i tužiocima pravda ne postoji, kaže otac, a majka ističe da je pokrenuta peticija.

„Nas 12 porodica se udružilo u peticiji koja se zalaže za pooštravanje kazni vozačima, nadam se da će nas primiti resorni ministri i da će javnost podržati i da ćemo promeniti nešto da se nikome ne desi ovo što se nama desilo. Despot bi sada imao šest i po godina, trebalo bi da krene u školu, a nas prepoznaju na kapiji groblja, umesto da nas prepoznaju na ulasku u školu. Molim sudstvo i tužilaštvo da obrate pažnju šta rade jer su oni predstavnici građana“, poručila je Verica Mrđić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare