„Vračevi u Kataru“: Ne, nije komedija već program TV sa nacionalnom pokrivenošću

Vesti 09. dec 202213:1420 komentara
Izvor: Printscreen

Gost: “Ja sam rekao i pre da neće proći, jer su vračevi došli u hotelske sobe da pripreme teren. Sve imaju raspored kretanja i svega ostalog. Zašto naši igrači nikoga nisu poveli? Ne trebaš vrača povesti, što nisu poveli sveštenika.“

Voditeljka: “Hajde da pogledamo zajedno snimak, gde žena jedna se baca u trans, baja nešto na tribinama, ne znam ni ja šta to radi, ja sam se prestravila kada sam to gledala. Šta je ovo?“

Gost: “Ona ima program koga treba da ruši. Ona je na sve igrače bacala magiju. Ja Brazilcima nikada neću oprostiti šta su napravili od Srbije sa njihovim vračevima. Ja sam im poslao poruku, mi se svi znamo.“

Voditeljka: “Čekaj, ti misliš i da su Švajcarci imali svoje vračeve?“

Gost: “Imaju, imaju dva albanska vrača, a ostalo su sve iz Afrike. Svaki vrač je plaćen 10 miliona dolara.“

Voditeljka: “Deset miliona dolara?“

Gost: “Da, da, da!“

Ovo nije skeč, niti loše odglumljena scena neke komedije. Ovo je insert iz studijske emisije na TV Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju koju joj je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na sednici 29. jula 2022. još jednom dodelilo. Nacionalnu frekvenciju dobile su i TV Happy, Prva i B92. Na petu frekvenciju, za koju je konkurisala i Nova S se još uvek čeka.

U saopštenju Saveta REM navodi se da je odluka donesena „na profesionalan i odgovoran način“ i „u skladu sa demokratskom procedurom“.

Zakon nalaže da emiter sa nacionalnom frekvenijom u medijskom proizvodu koji stvara mora da sadrži informativan, dečji, dokumentarni, naučni-obrazovni i kulturno-umetnički deo.

Udeo tog sadržaja mora biti minimum 20 odsto, dok polovinu informativnog programa mora da čini sopstvena produkcija, navodi se na sajtu Službenog glasnika Srbije.

Isti dokument propisuje da je emiter dužan da raspolaže profesionalnom i funkcionalnom opremom potrebnom za rad.

Nije poznato u koji segment propisan Zakonom je TV Pink smestila pomenut segment programa o „vračevima u Kataru“, a koji se proteklih dana delio na društvenim mrežama.

Komentari građana su bili komični, tačnije tragikomični, uz dozu neverice i zgražavanja da se takav sadržaj uopšte može naći na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću. Bilo je i onih koji su poručili da „svako ima pravo da proizvodi i gleda šta želi“, te da „ako mu se ne sviđa može da promeni kanal“.

Ipak, da li se ovde radi o demokratskom pravu na slobodu izbora medijskog sadržaja ili zakonskoj obavezi da nadležno regulatorno telo REM, kako je Zakonom i propisano kontroliše sadržaj emitera, kojem je frekvenciju dodelio, a potom ukoliko emiter ne ispunjava zakonom propisanje standarde, emitera upozori, kazni, a potom, ukoliko ne promeni sadržaj spornom emiteru i ukine dodeljenu frekvenciju.

Gore pomenuti razgovor voditeljke sa gostom samo je jedan od primera urušavanja svakog dostojanstva gledalaca kojem se emiter obraća.

„Zaglupljivanje i zaluđvanje naroda dirigovano sa vrha vlasti“

Jedna od onih koji je uz nevericu da je tako nešto moguće emitovati na mediju sa nacionalnom frekvencijom je i novinarka Branka Mihajlović.

“Kad sam odgledala insert iz emisije na Pink TV na kojoj je gostovao vrač objasnjavajući da su naši fudbaleri bili pod dejstvom magije albanskih i švajcarskih vračeva u Kataru, jedino što sam mogla da napišem u tom trenutku na Fejsbuku je ‘Dno dna. Nacionalna frekvencija’. Zgrožena sam jer mi je prva asocijacija bila na 90-te godine kada su mediji bili preplavljeni raznim vračarama (Kleopatrama, Miljama…) koje su proricale pobedu Srba u ratnim pohodima. Zar opet zaluđivanje naroda na taj način?”, kaže za portal N1 Branka Mihajlović.

Mihalović naglašava da je REM bio obavezan da reaguje jer je u pravilniku rada tog regulatornog tela propisano kako moraju mediji da pakuju takve sadržaje, dodajući da pre svega ne razume šta ce priča o tzv. vračevima uopšte u televizijskim programima, “pogotovo u informativnim emisijama”.

“Dno dna. Šta drugo reći. Ali se bojim da do dna jos nismo dostigli. Zaglupljivanje i zaluđvanje naroda dirigovano je sa vrha vlasti. Kome bi drugom to koristilo?”, zaključuje Mihajlović.

Član 24. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga zabranjuje zloupotrebu lakovernosti u vezi sa programskim sadržajima koji se odnose na paranormalne pojave uz napomenu da se takve pojave, kao i rasprave o njima moraju prikazivati na stručan i objektivan način.

Ovaj Pravilnik Savet Regulatornog tela za elektronske medije usvojio je na sednici održanoj 16. juna 2015. U slučaju pomenutog sdržaja na TV Pink REM nije reagovao.

Komentari

Vaš komentar