Vranić: Ako bilo ko bude srećan, onda to nisu pregovori

Vesti 06. feb 202309:2110 komentara

Bojan Vranić sa Fakulteta političkih nauka izjavio je u Novom danu, govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, da "ako bilo ko bude srećan, to onda nisu pregovori". "Ja mislim da ćemo svi biti pomalo nesrećni, ali to je OK, to je kao kad kupujete nešto, kupite nešto i mislite da će vas to sada usrećiti, dođete kući pa se pitate da li vam to treba, da li je bilo jeftinije... Kratkoročno vas muči, ali dugoročno je u redu, ja mislim da svi moramo pristati da budemo malo nezadovoljni", kaže Vranić.

Govoreći o poseti Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, kaže da mu to izgleda kao „unapred dogovren sastanak koji nije bio najavljen“.

„Kao da su pregovarači iz EU dozvolili i jednoj i drugoj strani da izvrše konsultacije i sa parlamentom i sa javnošću“, kaže.

Napravio je paralelu sa „SMS aferom“ u Hrvatskoj.

„Desilo se da je otkriveno da je direktoru stizala gomila poruka od HDZ da zapošljava partijske službenike. Plenkovićeva odbrana je da ‘opozicija stalno forsira neke neteme’. E to kod nas radi Vučić kada se pojavljuje u ulozi predsednika SNS, forsira neteme“, kaže.

Tema je, ističe, „evropski predlog za rešavanje kosovskog pitanja“.

Pročitajte još

„Da li se o tome pričalo, sem da to jeste tema? Da li znamo šta je sadržaj? Šta jesu bile teme – tuča u parlamentu, iz kakve šoljice je Vučić pio, koliko je laži demaskirao, da li se tu radi o fotomontažama, da li je Aleksić trgovao uticajem ili ne… To jesu važne teme, aliu u potpunosti nas vode od problema“, kaže Vranić.

Kako kaže, čini mu se, ako posmatramo šta je Vučić hteo sa sednicom parlamenta, da je „njegov cilj bio da izađe pred javnost, ali da u potpunosti zadrži kontrolu nad informacijama koje se plasiraju“.

„Mi ne znamo ništa više od onoga što je Danas objavio, da li je plan koji je Danas objavio zaista taj non pejper ili ne. Znamo samo da nećemo UN, mada se tamo UN ni ne spominju, u onome što možemo pročitati. Priština, s druge strane, traži da Vučić povuče pisma protiv SE, meni se čini da je to njima važnije od UN“, kaže.

Osvrnuo se na nedavne izjave Kurtija i Osmani i rekao da su „oni spremni da pregovaraju oko kvaliteta ljudi na Kosovu, ali ne i oko teritorije“.

„Neki prostor se otvara za pregovore, ali tu deluje da je strategija Kurtija i albanske strane da maksimalno zateže na nekim stvarima ne bi li naterala međunarodnu zajednicu da zavrne Srbiji ruku, a onda kao međunarodna zajednica to neće, onda će to uraditi albanska strana konstantnim provokacijama, ranjavanjem sprskog stanovništva, gde oni ne čine ništa. Stav Prištine je takav da, dokle god se Srbiji kao ‘opasnom susedu’ ne zavrne ruka, neće se ništa desiti. Oni tvrde da Srbija konstantno vrši neke opstrukcije u sporazumima i da se zbog toga ti sporazumi ne implementiraju. Vi ne možete pregovarati ako neko ne želi da popusti“, kaže on.

Prisetio se da se pre možda šest ili sedam meseci Vučić uhvatio za glavu nakon sastanka sa Makronom i rekao „pa znate šta oni rade, to je sad nova armatura pregovora“.

„Što se tiče prihvatanja ili neprihvatanja, ako vodite politiku kao što vodi SNS, da predaja nije opcija, gde se možete predati, predajete se u nekoj borbi, ako vam je politika borba, a ne pregovaranje, ustupanje, onda držite svoju stranu i ne razlikujete se mnogo od desnice koja se ponaša kako se ponaša, ali kad je u pitanju održavanje boiračkog tela SNS, videli smo na izborima da je tu došlo do određenog pada i da za to nije bilo potrebno Kosovo i neka izdaja nacionalnih interesa, dovoljne su korupcionaške afere da obore rejting, da li će ovo oboriti rejring, mislim da je o tome još rano da se razgovara, to zavisi od toga kako SNS oblikuje celu situaciju“, kaže.

Brnabić je to, kaže on, lepo opisala kad je rekla da se „sad i ovi koji su protiv Vučića mole da on ostane“.

„To je sada nova strategija SNS, gde vi imate jednostavnu sliku, ta slika je ‘ja sam za ovo ili ja sam protiv’, nema alternative između, sve je podeljeno“, kaže.

Kurti je, kaže, „uspeo da ujedini sve u proceni da se radi o jednom potpuno iracionalnom čoveku“.

„Ali kad nema toga, onda je potrebno stvarati neprijatelje, da bi se održao privid neprestane borbe“, kaže.

Vranić kaže da, ako posmatramo sa strane unutarstranačke organizacije i discipline, misli da „SNS nema nijednog saveznika sem sebe samog“.

„To je toliko ustrojeno da oni koji su unutar SNS nemaju manevra da pregovaraju ukoliko to nije viši interes, odnosno interes stranačkog vrha, stranačke oligarhije. Primer je mesni odbor Mirijevo 1 koji je objavio da podržava politiku Vučića prema Kosovu, to je to, tu ne verujem da će doći do opadanja ideološke homogenizacije, a posledično neće biti ni preletanja, bar u tome da poslanici kažu ‘ovo su naše crvene linije i mi nećemo glasati na primer za Kosovo u SE’. Pošto je Vučić rekao da mi nemamo kapacitete da zaustavimo za SE, ja nisam baš siguran da je to tako, ali moguće da je to negde gde je Srbija spremna da popusti“, kaže.

Misli da „ako hoće da se ide na loptu kočenja Kosova u međunarodnim organizacijama, to može da se uradi“.

„Ako gledamo izjave, deluje da su razgovori u Beogradu teški, ali konstruktivni i da oni izlaze vrlo zadovoljni, najnezadovoljniji na onoj fotografiji je Vučić, ostali su nasmejani, u Prištini se svi smeju, ali onda vidite na Tviteru da tu nešto ne funkcioniše. Ako bilo ko bude srećan, to onda nisu pregovori, ja mislim da ćemo svi biti pomalo nesrećni, ali to je OK, to je kao kad kupujete nešto, kupite nešto i mislite da će vas to sada usrećiti, dođete kući pa se pitate da li vam to treba, da li je bilo jeftinije… Kratkoročno vas muči, ali dugoročno je u redu, ja mislim da svi moramo pristati da budemo malo nezadovoljni“, kaže Vranić.

Komentari

Vaš komentar