Vranić: Ako Šapić ne izdrži ceo mandat, to neće biti zbog opozicije, već konflikta unutar SNS

Vesti 24. jun 202411:45 > 11:48 3 komentara

Vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Bojan Vranić, komentarišući potencijalni reizbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika, kaže za N1 da će njegov mandat trajati četiri godine, a ako ne bude trajao, to neće biti zbog pritiska opozicije već zbog konflikta unutar SNS-a - između Šapića i struje Aleksandra Vučića.

„Ako pogledamo 2014. kako je SNS vladao, ovo što je Šapić imao skraćeni mandat je izuzetak. SNS je imao dva puta mandat neometane vlasti i onda su imali krizu u beogradskom odboru, gde Šapić dolazi kao deoničar koji spašava stvar, ali diktirajući određene uslove, koji se očigledno delu SNS-a ne dopadaju. To nam govori sledeće: ili će vlast trajati četiri godina, ili ako ne bude trajalo, to neće biti zbog pritiska opozicije, već ako postoji unutrašnji konflikt unutar SNS-a, između Šapića i neke druge struje, ja bih čak rekao struje Aleksandra Vučića„, ocenjuje naš sagovornik.

Profesor kaže da je izuzetak to što je Šapić usred mandata podneo ostavku, iako nije morao.

„Šapić vodi politiku isključivanja“

„Meni se čini kao da je to u stvari jedan proces unutrašnje diskreditacije Aleksandra Šapića, da mu se kaže ‘u redu, jesi ti spasio beogradski odbor, ali ne možeš sad da praviš partiju unutar partije, ti si se utopio u to i moraš igrati onako kako trener kaže’”, nastavlja Vranić.

On za N1 dodaje da vlast ignoriše opozicione građane.

„Nećete sa nama, prepušteni ste sami sobom. Šapić je oličje politike isključivanja. On stalno isključuje neke grupe“, kazao je naš sagovornik.

Vranić još nastavlja: „Očigledno da, za razliku od ostalih članova SNS-a, koji imaju scenario kako govoriti, Šapić to ne radi i to se vidi u politici kako vodi grad. Siniša Mali, Vesić ulažu trud na velike infrastrukturne projekte – sve što se vidi, što je ogromno, što može da se obilazi… Šapić ide na manje vidljive politike, socijalne politike poput besplatni bazeni, davanje novca za udžbenike. Ali šta kaže ‘ja nemo to da rešim, Ministarstvo prosvete je sporo, ne mogu da rešim problem besplatnih udžbenika, ali šta možemo, iz budžeta da damo 20 hiljada dinara”. U redu je da pomogne, ali ako to radite bez javne rasprave, mi ne možemo da znamo da li taj novac može bolje da se raspodeli“.

Naš sagovornik dodaje da vladavina SNS-a neće biti mirna, ali da misli da će trajati pune četiri godine.

Pročitajte još:

Na pitanje N1 koja je ključna tema kojom bi opozicija trebalo da se bavi, Vranić kaže da to nije jedna tema, već više malih tema.

„Zašto opozicija ne bi pokrenula borbu na više malih frontova… Neka se svako bavi nekom aferom, nekim problemom koji SNS napravi. Neka napada na taj način i možda privuče građane koji ne izlaze na izbore, što je 40 odsto sugrađana“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare