Vlast nastavlja s vređanjem Markovića – ministarki se pridružila i premijerka

Vesti 18. dec 202119:34 > 19:47 67 komentara

Serija uvreda na račun reditelja Gorana Markovića, nakon intervjua koji je dao za Novi magazin nastavlja se... Uvredljive poruke na Tviteru podelila je i predsednica Vlade, nakon što je isto uradila i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, ali na drugoj društvenoj mreži. Napade su osudili mnogi, javne ličnosti, umetnici ali i predstavnici opozicije.

On je režiser, pisac, dobitnik preko 30 filmskih nagrada i kreator nekih od najznačajnijih srpskih filmova. Ali jedan intervju, u kojem, Goran Marković, između ostalog, kaže „ukoliko zavede otvoreni teror, onda će to izazvati samoorganizovanje ljudi u podzemni otpor. Ja se, ipak, nadam da on (Aleksandar Vučić) pred očima ima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi“ – bio je dovoljan da ga napadaju predstavnici vlast.

Prva u nizu da uputi uvrede bila je ministarka za rad, koja je reditelju postavila i dijagnozu.

„Кaže da je depresivano potišten. Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je „dno dna“. Bernar Anri Levi mu je „vrh vrhova“! Ogroman novac koji je dobio od RTS-a za snimanje serija i filmova čuva za crne dane. U flešbekovima vidi Prag“, navela je ministarka.

I nastavila: „Кaže da bi voleo kad poraste da bude Кusturica. Mrzi Daru, a voli Aidu. Napominje da voli partizane, a mrzi četnike. Srbi mu se gade. Film o Golom otoku mu je i dalje opsesija. U tom ‘filmu’ on sebe vidi kao komandanta logora. Bacio bi sve u Petrovu rupu! Ili, sa prijateljem Levijem, sve Srbe odveo u Žutu kuću“.

„Dijagnoza: Frustriran i agresivan, umetnički impotentan, bez nacionalnog identiteta“, zaključila je ona.

Za njom je nastavila i predsednica Vlade. Ana Brnabić podelila je jednu od uvreda na tviteru uz opis „Istina“.

Twitter

Urednica „Novog magazina“, u kojem je intervju objavljen, Jelka Jovanović rekla je da je znala da će biti reakcija, ali ne i da će one biti toliko maliciozne.

Povezano:

„Darija Kisić Tepavčević je čak ušla u uspostavljanje dijagnoze za koju inače nije stručna, ali verovatno je stručnija nego vi i ja, a što je nedoupustvo sa stanovišta njene profesije. Svakome ko pročita tu rečenicu Markovićevog intervjua jasan je kontekst – da se Marković nada da će Srbija pokazati svoj demokratski potencijal i da će na izborima doći do smene vlasti“, navodi Jelka Jovanović.

S jedne strane su ministri, a s druge samo on sa svojim delom koje mu je poslednja odbrana, rekao je Marković nakon uvreda.

Rečju „sramno“ napade su osudile i njegove kolege iz kulture.

“Muka mi je da o tome govorim. To je ružno, ali pre svega bedno. Na kraju krajeva, kad prođe određeni broj godina, i dalje će svi znati ko je Goran Marković, a šta će znati o toj osobi – ko je ona uopšte”, rekla je glumica Svetlana Ceca Bojković.

„Tu nema šta da se komentariše. Sramotno, sramotno, sramotno… Čovek je ispisao istoriju kinomatografije, kulture“, rekao je za Nova.rs glumac Tihomir Tika Stanić.

Da su takve uvrede besramne, poručili su i predstavnici opozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare