„Vreme ćutanja je prošlo“: Sve više gradova odlučuje da šeta protiv nasilja

Vesti 26. jun 202320:03 57 komentara

Od trenutka kada su organizatori šetnje "Srbija protiv nasilja" najavili nov oblik protesta, sve je više građana koji ne dolaze u Beograd, već se odlučuju da svoje nezadovoljstvo iskažu na lokalu. Organizatori kažu da se širenje protesta na što više gradova pokazalo kao dobra ideja od koje se neće odustati, a trenutno se, objašnjavaju, razrađuju tri scenarija za naredno okupljanje.

Beograd ustao da bi šetao protiv nasilja još 8. maja i ne namerava da sedne, a reprize tog marša poslednjih dana šire se i ostatkom Srbije. Ako pitate Nišlijku ili Kraljevčanina reći će vam – pa ne mogu i ne treba svi da dođu u glavni grad – dakle, glasaju za decentralizaciju protesta, da bi se i njihov glas čuo.

„Ja mislim da je to vreme ćutanja prošlo, da mi sami treba da se izborimo i jako je važno da se ljudi sa juga Srbije čuju. Ono što je meni ovoga puta nedostajalo to je što se nije čuo glas pojedinih gradova s juga, a to su Pirot, Leskovac, Vranje, oni nisu preneti u medijima, a tamo je bilo okupljenih i jako je značajno te ljude ponovo pozvati da izađu i da se protesti šire“, rekla je aktivistkinja iz Niša Danijela Vujošević.

Vikend za nama bio je prvi u kom su se protesti sinhronizovali u 10 gradova, a građani su se na lokalu šetali i pre subote. Prema procenama novinara Aleksandra Gubaša, koji već tri decenije broji učesnike na različitim skupovima, u Vršcu je bilo sto, u Vranju, Pirotu, Zaječaru, Kraljevu nekoliko stotina ljudi, u Čačku blizu hiljadu, a u Kragujevcu oko 1.400. U Nišu se okupilo dve i po hiljade, dok je Novim Sadom prošetalo blizu tri i po hiljade građana.

„Sam režim počiva na upravljanju strahom i širenju dezinformacija i zbog toga moramo govoriti o širenju protesta, budući da je strah najevidentniji na lokalu. Zato lokal mora u sebi da pronađe kapacitete za dalje sprovođenje ovog protesta“, smatra Vladimir Marović iz kraljevačkog Lokalnog fronta.

Organizatori iz opozicije poručuju da se Beograd dokazuje iz nedelju u nedelju i da je sada cilj da se i ostatak Srbije uključi u proteste do ispunjenja zahteva.

„Ja upravo sada dolazim sa sastanka organizatora protesta i sada razrađujemo tri nova scenarija, videćemo šta je najbolje uraditi, nismo opterećeni time kako će to tačno izgledati, da li se ponavlja, već je cilj da se sa promenama utiče na vlast da ispuni ove zahteve“, poručio je poslanik Radomir Lazović.

Jedan scenario je siguran – najmanje 25 gradova spremno je da krajem ove nedelje šeta protiv nasilja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare