Vreme: Rio Tinto ima Studiju o uticaju na životnu sredinu, ali je nije predao

Vesti 16. feb 202216:40 > 17:0254 komentara
N1

Rio Tinto spremio je Studiju o uticaju na životnu sredinu, ali nikada nije mogao da je podnese, čekajući Ministarstvo, piše nedeljnik "Vreme". U dokumentu do kojeg su došli, detaljno se navode hazardi koji prete od rudnika, kao i kako kompanija misli da ih spreči.

POVEZANE VESTI

Takođe u Studiji se navodi i priznanje brojnih negativnih uticaja na životnu sredinu uz navode da iskustvo pokazuje kako je „ekonomsko-sociološki uticaj“ na stanovništvo jedino što donosi benefite. Ali, da su i ti „benefiti“ kako kod koga, i da nisu svi zadovoljni.

Kao najbolje rešenje za pribavljanje vode navodi se aluvijon Drine, dok bi se otpadne vode, posle prerade, ispuštale Jadar. „Planirani sistem za prikupljanje oticaja voda će biti potreban niz godina nakon zatvaranja, a možda i zauvek“, piše u ovom papiru, a prenosi „Vreme“ u izdanju koje izlazi u četvrtak.

Prema dokumentu do kojeg su došli, 2023. godine bi se otkopavale velike količine jalovine, a prva ruda bila bi izvađena 2025. godine.

Grafik pokazuje da bi rudnik radio punih šezdeset godina.

Valja naglasiti da je Rio Tinto izradio dokument pre nego što je u januaru saopštio da odlaže komercijalnu proizvodnju za 2027. godinu zbog „kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje“.

Komentari

Vaš komentar