Vreme: Šta nije rekla Dijana Hrkalović – slučaj inspektora Jovića

Vesti 20. jun 202210:10 > 16:38 0 komentara
N1

Bivša državna sekretarka MUP-a Srbije optužena za trgovinu uticajem Dijana Hrkalović priznala je krivično delo i pred Sudom za organizovani kriminal i u intervjuu na portalu bliskom vladajućoj partiji Objektiv.rs, piše nedeljnik Vreme u najnovijem tekstu u kojem se navodi i šta je u svojoj ispovesti, u kojoj za teška krivična dela tereti Nebojšu Stefanovića, propustila da kaže.

Kako podseća Vreme, kada je 2017. godine Veljko Belivuk bio osumnjičen da je ubio Vlastimira Miloševića, slučaj poznat kao „ubistvo na šinama“, Dijana Hrkalović je naredila da se transkripti telefona Veljka Belivuka ne dostave tužilaštvu, priznala je bivša sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova u svojoj ispovesti Objektivu, pravdajuće se da je sve radila po usmenom nalogu tadašnjeg ministra policije, aktuelnog vojnog, Nebojše Stefanovića.

Međutim, službenu belešku o tome nije napisala, iako je, kaže, znala da to nije u skladu sa zakonom. Pred kamerama Objektiva, u kome radi i njen advokat, inače narodni poslanik Srpske napredne stranke i predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović, Hrkalović nije samo priznala da je zataškavala istragu ubistva, već je obznanila i ko je njen jedini šef.

„Objašnjavajući zašto je promenila advokata i pre nekoliko meseci za branioca angažovala partijskog druga Đukanovića, Hrkalović kaže da joj je smetalo što su njen proces prethodni branioci mogli da iskoriste za političku borbu protiv njene stranke koju, naglašava voli više od svega, i protiv njenog šefa, predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, piše nedeljnik.

Povezane vesti

U optužni predlog protiv Hrkalović unet je i deo zapisnika o pretresanju Belivukovih telefona. U tom dokumentu se navodi da je, desetak dana pošto je Veljko Belivuk uhapšen, beogradska policija Službi za specijalne istražne metode poslala tri mobilna telefona. Svi telefoni su analizirani 14. februara 2017. godine, a podaci koji su bili u njima prebačeni su na dva DVD.

Kako piše Vreme, bivši načelnik Službe za specijalne i istražne metode Dejan Milenković, koji se tereti da je zloupotrebio službeni položaj zato što je radio po naređenju Hrkalović, tužilaštvu je rekao: “Dijana Hrkalović je bila upoznata sa forenzikom, obradom forenzike i sadržaj telefona je njoj dostavljen u elektronskom obliku.”

Dijana Hrkalović tvrdi da je Stefanovićev motiv za zataškavanje to što se u Belivukovim porukama i on spominje. Međutim, policajci koji su imali uvid u te poruke kažu da je istraga ometana zbog prepiske između Belivuka i policajca Nenada Vučkovića Vučka koji je i dalje pripadnik Žandarmerije. Kako izvor Vremena navodi, u porukama se najviše spominje upravo Hrkalović, njena naređenja, navodno, Vučković prenosi Velji Nevolji.

Nedeljnik navodi da su u to vreme Hrkalović i žandarm Vučković važili za veoma bliske saradnike, iako im to funkcije i pozicije nisu nalagale. Hrkalović u svom “trenutku istine” Vučkovića nije ni spomenula.

Izvor Vremena objašnjava da je kompromitujuće poruke pre forenzičara za telefone video i policajac koji je uhapsio Veljka Belivuka, inspektor Dejan Jović. Tada i kreće njegov sukob sa Dijanom Hrkalović. Biva opstruiran u radu, nešto kasnije stavljen “na mere” prisluškivanja i praćenja, te je decembra 2018. godine uhapšen za trgovinu uticajem zbog navodnog slučaja porodičnog nasilja. To je bio i povod da se udalji iz nekih od najozbiljnijih istraga ubistava u tom trenutku.

Jović je nedeljama kroz režimske tabloide blaćen i označavan kao saradnik „škaljaraca“. Iako ga je sud pravosnažno oslobodio, inspektor Jović nije vraćen na radno mesto u Odeljenju za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata, već je prebačen u Upravu za strance. Prijateljima je, kako tvrde, govorio da strahuje za život i da sumnja da mu je sve “smestila” Hrkalović.

Dejan Jović je jula 2020. godine preminuo od posledica koronavirusa. O inspektoru Joviću pred objektivima Dijana Hrkalović nije rekla ni reč, piše nedeljnik Vreme.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!