Vreme: Tužiteljka pila kafu iz šolje sa logom BIA na razgovoru s Milenkovićem

Vesti 21. jul 202212:57 > 12:5842 komentara
N1

Po treći put, za nekoliko dana, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga, koji je otkrio Jovanjicu, Slobodan Milenković pozvan je, u svojstvu građanina, na informativni razgovor u Više Javno Tužilaštvo, od kada ga je okrivljena bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović javno optužila da je zapravo narkodiler. Tužilaštvo ne skriva da pokušava da sazna imena Milenkovićevih saradnika i otkrije način rada sa njima, piše Vreme.

Moguće je da Milenković strahuje da njegovi saradnici ne završe kao doušnici njegovih kolega, koji su, prethodnih godina, ubijeni, ubrzo pošto su njihova imena zavedena u službene policijske knjige, piše Vreme.

Ipak, ministar policije Aleksandar Vulin ekspresno je oslobodio inspektora čuvanja tajni i dozvoljava tužiteljki da ga ispita. Dakle, živote svojih saradnika Milenković treba da preda u ruke Željke Nikolaidis, u medijima označene kao tužiteljke koja je prethodnih godina radila upravo po nalogu Hrkalovićeve, navodi Vreme. Inspektor je odbio da odgovara na tužiteljkina pitanja. Zdenko Tomanović, advokat Milenkovića ističe da će podneti Ustavnu žalbu kako bi se preokrenulo rešenje ministra unutrašnjih poslova o skidanju oznake tajnosti.

Povezano:

„Jasno je da je ono što MUP radi povećanje ugroženosti inspektora Milenkovića“, kazao je Tomanović dodajući da bi odavanje službenih tajni ugrozilo Milenkovićev život i život njegovih kolega. Pored ustavne žalbe, Tomanović je najavio i podnošenje pritužbe Zaštitniku građana ali i dve radnje pred međunarodnim institucijama..

Tokom prvog informativnog razgovora tužiteljka Nikolaidis je Milenkovića dočekala dok je pijuckala kafu iz šolje sa amblemom BIA, navodi Vreme. Zanimljiv momenat, konstatuje se u tekstu, s obzirom na podatak da su u okviru slučaja Jovanjica, pored policajaca i pripadnika VOA, uhapšeni i pripadnici BIA, kao čuvari na plantaži marihuane. Ne može čovek da se ne zapita koga li je onda tužiteljka predstavljala tokom tog ispitivanja: Bezbednosno informativnu agenciju ili Više javno tužilaštvo?

Kada je treći put Milenković ušao u zgradu Palate pravde, sudska straža uputila ga je u podrum, tamo ga je čekala tužiteljka Nikolaidis. Svoju kancelariju zamenila je dežuranom pored pritvorskih ćelija, i tu je na inormativni razgovor pozvala građanina Milenkovića, tu, gde se inače saslušavaju uhapšeni, naglašava se u tekstu Vremena. Milenković je, tokom ispitivanja, imao pogled na čelične pritvorske rešetke. Poruka, šta mu spremaju, ne može biti jasnija, navodi ovaj nedeljnik i pita – da li Milenkoviću slede čelične rešetke, pošto je preživeo opasnosti od olovnih metaka, a kako smo saznali, prethodnih dana, odbio je i srebrnjake kao mito od dvojice članova Srpske napredne stranke, u zamenu da se „dogovore“ oko Jovanjice.

Usput, kako se ocenjuje u tekstu Vremena – Tužilaštvo se ne libi ni od medijske kriminalizacije Milenkovića, iako se u zvaničnim saopštenjima pozivaju na to da poštuju prezumpciju nevinosti i to građanina kog bi da ispitaju.

Naime, posle oko godinu dana istrage, baš u momentu dok je Slobodan Milenković napuštao tužilaštvo, stigla je nova vest; podignuta je još jedna optužnica protiv Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a. Papić se inače tereti da je činio usluge klanu Belivuk, a sada je optužen da je sprečavao hapšenje jednog narkodilera. Tužilaštvo je, navodi Vreme, o Milenkovićevom razgovoru i Papićevoj optužnici čak u istom saopštenju i pisalo. Samo što nisu nacrtali: „narode, ovo su prljavi policajci, rame uz rame, ne verujte svojim očima kad vidite hajku na inspektora koji je otkrio Jovanjicu, već verujte nama tužiocima, koje su na te funkcije izabrali, između ostalog i Vladimir Đukanović, narodni poslanik SNS-a, a predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe i branilac baš vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije i bivše policajke Dijane Hrkalović“.

Ne može da se ne primeti, neuobičajeno brzo reagovanje ministra MUP-a Vulina, da Tužilaštvu odobri da otkrije sve tajne policijskog inspektora i ne može da se ne primeti, da osam meseci, isti taj MUP, prstom nije mrdnuo kada je Milenković prijavio informaciju da se sprema njegova kriminalizacija i likvidacija i zatražio bezbednosnu procenu, navodi Vreme. Nisu proverili ni koliko je bezbedan šef operative Odeljenja za borbu protiv droga Dušan Mitić, koji je takođe učestvovao u hapšenju Koluvije i za kog je, kako je prijavljeno, takođe naručena likvidacija. Deluje da su inspektori tog Odeljenja prepušteni sami sebi. Tako se i čuvaju, sami sebe i svog načelnika.

Tužilaštvo uporno insistira i na pitanju; da li je Milenković imao telefon sa skaj aplikacijom? Pošto njegova imovinska karta ne pokazuje da se obogatio, deluje da se kriminalom nije bavio. Ako je skaj imao, a nije ga prijavio svojim šefovima, za to bi bilo logično da ga ispituje Sektor unutrašnje kontrole MUP-a i za to i te kako može disciplinski da odgovara. Inače Sektor unutrašnje kontrole odgovara upravo ministru Vulinu, međutim, izgleda da šef Višeg javnog tužilaštva smatra da on bolje rukovodi tužiocima nego Vulin policajcima i da je ipak bolje da oni u Palati pravdi urade, zapravo policijsku stvar, navodi Vreme.

Opozicionari, kako se dodaje u tekstu, pitaju: „kome će dvojac iz Srpske napredne stranke ponuditi 100.000 evra koje je odbio inspektor Slobodan Milenković. Možda nekome ko bi svedočio da je inspektor, u stvari, narko diler. Pošto nisu uspeli u početku da zataškaju aferu, jasno je da su sada meta inspektori kao ključni svedoci u slučaju ‘Jovanjica’ kako bi se zaštitili organizatori proizvodnje droge“.

Vreme pita i zašto se već na drugi zahtev inspektora Slobodana Milenkovića da se obrati javnosti, putem medija, MUP ne odgovara. Jednom je već bio pred kamerom i rekao da u slučaj Jovanjica nisu umešani ni Andrej Vučić, niti iko iz porodice Vučić. Saznali smo ko nije umešan, pa zašto se onda MUP plaši da Milenković opet govori za medije i otkrije, a ko jeste umešan, navodi vreme.

Opozicionari postavljaju pitanja o Škeru, pominje se i Gašić

Pitao je opozicionar Miroslav Aleksić, još prošle godine, i da li je načelnik beogradskog centra BIA Mirko Škero, zapravo glavni organizator narko biznisa na Jovanjici. Niti ga je ko tužio, niti ga je Bezbednosna informativna agencija demantovala. Vreme je ranije pisalo i da su, Mirko Škero i Koluvija često ručavali u restoranu “Zvezdara Teatar”, a posle tih ručkova nekoliko pripadnika BIA i policije, koji su sada među optuženima, dobijali bi, navodi Vreme, nova zaduženja na Jovanjici, Koluvija je sa njima razgovarao putem aplikacije za tajnu telefonsku komunikaciju “Razgovor”, dok bi sa Škerom komunicirao u ličnom kotaktu, ali i preko Vibera. Međutim, Škero nikada, povodom tih susreta sa vlasnikom imanja u Staroj Pazovi, nije pozvan ni na informativni razgovor.

Za to vreme opozicioni političari često se po čaršiji hvale da je njihov pouzdani izvor iz BIA niko drugi do Škero, te da im škakljivim informacijama uzvraća uslugu zato što su mu zaposlili brata u jednoj stranoj kompaniji u Austriji.

Posle svega, opozicionari se pitaju da nije dojava od prvog bezbednjaka prestonice, da je Koluvija zvao predsednikovog brata, zapravo bila „prašina u oči“, kako bi se sakrio kontakt šefova BIA i VOA sa Koluvijom. Škero je nedavno smenjen, zbog sasvim drugih propusta u Službi. I baš od njegove smene, po gradu je krenuo glasni šapat, da se on zbog slučaja Jovanjica ne brine, jer je, navodno, sve radio po nalogu svog direktora Bratislava Gašića, koji je takođe, kako se spekuliše redovno telefonirao vlasniku Jovanjice Predragu Koluviji, navodi Vreme. Za takve informacije još nema zvaničnih potvrda, navodi se u delu teksta Vremena.

Komentari

Vaš komentar