Meteorolog predviđa zimu kakvu dugo nismo videli

Vesti 08. dec 202321:55 100 komentara
Nova.rs/Goran Srdanov

Meteorolog Ivan Ristić najavio je ledenu zimu sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha i dosta snega.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je promenljivo vreme za naredne dane – u subotu će biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima i suvo, a u nedelju sa severozapada stiže novo prolazno naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa slabim prolaznim snegom.

Početkom naredne sedmice očekuje se porast dnevnih temperatura u većini mesta od 10 do 15 stepeni Celzijusa, uz kratkotrajnu kišu. Jače naoblačenje i zahlađenje s kišom, na planinama sa snegom uz pojačan severozapadni vetar očekuje se u sredu sredinom dana na severu, a do kraja dana i u ostalim krajevima.

Krajem perioda oblačno i hladnije, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom, prenosi Tanjug.

Meteorolog Ivan Ristić je na svojoj Fejsbuk stranici dao detaljnije pojašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji ove zime.

„Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona, takođe, nakon poslednjeg prodora hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha, a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega između azorskog i sibirskog anticiklona“, piše Ristić.

Prema njegovoj prognozi, mada nas početkom sledeće nedelje očekuje topli talas, „polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu“.

„Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati. Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5C do 0C, a najviša dnevna temperatura biće od 2C do 6C. Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu“, ističe meteorolog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare