Vučenić: Poligraf i Vučićeve i Vulinove prijave – ponavlja se ofucana priča

Vesti 02. avg 202110:01 > 10:1526 komentara

Novinarka Danica Vučenić ocenjuje da u aferi Belivuk postoji haos od lažnih informacija i poluinformacija, dodajući da nije sigurna da to može da raspetlja čak i sudski postupak, imajući u vidu da postoje naznake da teško da će politička pozadina biti otkrivena. Priča o tome da li je FBI učestvovao ili nije samo je jedna intriga koja treba da skrene pažnju sa mnogo važnijih pitanja, dodaje. Za najavu predsednika Aleksandra Vučića da će on i ministar Aleksandar Vulin podneti prijavu protiv sebe samih kaže da je ofucana priča. Kako građani gledaju na sve, kaže da ne zna, ali ima utisak da se neke stvari menjaju, čim je predsednik odlučio da povećava penzije, deli pare...

Vučenić, koja će od septembra voditi novu dnevnu emisiju na TV N1, komentarišući aferu Belivuk i izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u slučaju Belivuk nije bilo nikakvog učešća FBI kako je dan ranije rekao ministar Nebojša Stefanović, kaže da je potpuno nebitno ko je otključao Skaj, aplikaciju za šifrovanu komunikaciju.

„Imam utisak da je FBI samo jedan začin u ovoj političkoj ujdurmi, jedna intriga koja treba da skrene pažnju sa mnogo važnijih pitanja na koje nemamo odgovore u aktuelnoj aferi posle hapšenja Belivuka. Potpuno je nebitno ko je otključao Skaj – da li je to FBI ili neka evropska služba. Ono što je problem je što mi nemamo odgovore na neka pitanja, a oni su uhapšeni u februaru“, navodi gošća Novog dana.  Vučenić kaže da je važno da saznamo šta se dešavalo na liniji predstavnika institucija odnosno države i organizovane kriminalne grupe „koja ne bi postojala da nije bilo te političke potpore“. S druge strane, dodaje, mi ne znamo šta se u političkom smislu dešava unutar SNS. „To je pod jednim neprozirnim velom i dobijamo na kašičicu samo one informacije koje je jedna ili druga strana odlučila da kaže – pri tom ne znamo da li su tačne ili poluistina“, rekla je, gostujući u Novom danu.

Povezano:

Vučenić podvlači da službe međusobno sarađuju. Podsetila je na reči sudije Miodraga Majića koji je istakao da se ovde dešavaju medijska suđenja, a da je pravosuđe, koje je civilizacijska tekovina, u Srbiji potpuno urušeno.

Osvrnula se i na izjavu predsednika Vučića koji je rekao da će on i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin podneti krivične prijave protiv samih sebe zbog slučaja Belivuk, „kako bi odgovorili na sve laži mafijaškog klana“, kao i da je spreman „da se unizi“ na takav način da ode na poligraf.

„Ovde se ponavlja ofucana priča da će oni sami sebe da prijave ili da će ići na poligraf – mogli su nešto osmišljenije da iznesu. Zaboravljamo na to da je kontrola medija ogromna i pretpostavljam da to može da ima efekat po te ljude koji gledaju kontrolisane medije i da je njima sasvim normalno da se ponavlja, na svaka dva meseca, da će neko ići na poligraf da dokaže nevinost, iako se u pravosuđu nevinost podrazumeva, podrazumeva se prezumpcija nevinosti, a dokazuje se krivica“, kaže Vučenić.

Navodi da postoji haos od lažnih i poluinformacija i da nije sigurna da to može da raspetlja čak i sudski postupak, imajući u vidu da sve naznake ukazuju na to da će teško, ta politička pozadina biti otkrivena.

Govoreći o ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, kaže da je on bio neko koga su u javnosti pominjale stranačkih kolege i šef kao neko ko je saučestvovao u prisluškivanju (predsednika Vučića), ko je bio deo tog miljea. On je već izgubio tu podršku, a i dalje je ministar i mi ne znamo kako će taj familijarni sukob da se završi – da li će biti potisnut i „stavljen pod tepih“ ili će eksplodirati, pa će neko da završi u zatvoru, dodaje. Put ka odgovorima u našoj zemlji je težak, navodi gošća Novog dana, podsećajući da odgovore nismo dobili ni u drugim aferama – ni za Savamalu, ni za Krušik ni za Jovanjicu.

Kaže da ne zna kako građani reaguju na sve to i šta kažu istraživanja javnog mnenja, ali ima utisak „da se stvari pomalo menjaju, imajući u vidu da predsednik iz dana u dan povećava penzije, deli pare“.

„Ne mogu da ne primetim da je pre nekoliko godina, kad je Vučić postao premijer, bez ikakvih problema smanjio plate i penzije, „zategao kaiš“ i to se apsolutno nije odrazilo na njegovu popularnost. A sada otpušta taj kaiš i deli pare i penzije, pretpostavljam da za to ima političkih razloga – ne samo zbog izbora, već da se nešto komeša u javnom mišljenju u odnosu na vlast“, kaže Vučenić, ističući da su to samo njene pretpostavke.

Da smo mi stabilna, demokratska zemlja, priča o Veljku Belivuku i saradnja klana sa predstavnicima vladajuće stranke bi potpuno urušila rejting toj partiji i ona bi trebalo da se nosi sa odgovorima na pitanja – s kim ste sarađivali, ko je prisluškivao, ko je uzimao novac, ali pošto živimo ovde kako živimo – to nije tema i gura se pod tepih, konstatuje novinarka.

Međustranački dijalog – ne znamo o čemu se razgovara

Govoreći o međustranačkom dijalogu, kaže da stranci (evroparlamentarci) ne bi došli da nije bilo bojkota izbora i katastrofalnog urušavanja izbornih uslova. „Stranci su posledica politike vladajuće stranke. Od samog starta, taj proces koji ide sa evroparlamentarcima – a jako malo informacija o tome imamo, a nemamo ni sa ovog drugog toka – od samog starta predstavnici vlasti nipodaštavaju taj kolosek. Smislili su ovaj drugi put, u Skupštini, koji je pod pokroviteljstvom Vučića, kako bi anulirali ovo što se dešava sa evropskim posrednicima. Teško mi je da zamislim šta može da bude rezultat tog dijaloga“, kaže Vučenić.

Ističući to da Srbija ima izborno zakonodavstvo i da je ostvarivala određeni stepen poštovanja tih izbornih pravila, podsetila je na izbornu 2012. godinu i navela da se dizala dževa iz SNS zbog afere „džakovi“, a ispostavilo se „da nije postojala“. Ne mogu da zamislim šta je rezultat tog dijaloga – da li poštovanje zakona koji postoje, pita gošća N1, ističući to da je dijalog je posledica neprimenjivanja pravila koja propisuje ova država.

„Ne znamo o čemu se razgovara na oba koloseka, niti šta će biti mera dogovora i popravljanja izbornih uslova – u kom trenutku će opozicija da sameri da li se ta pravila poštuju, da li pre ili tokom izborne kampanje u koju će utrčati“, navodi.  Kaže da ne zna šta su realni predlozi, o kojima govori predsednik Skupštine Ivica Dačić, ako postoje propisi koji važe u našoj zemlji i koji su implementirani.

Upitana da li je u toku kampanja opozicije, Vučenić kaže da jeste počela neku vrstu kampanje, i da se sada fokusira na pravdu. Vlast pokušava da kontroliše štetu (afera Belivuk), jer su sami tvrdili da postoje te veze i kao da su bacili bumerang pa se to sada vratilo – sada pokušavaju da kontrolišu štetu, tako što optužuju opoziciju za saradnju sa tim klanom, a opozicija reaguje, dodaje. Imate Belivuk aferu, 1.200 ljudi ostaje bez posla (Geoks, Vranje), urušavanje zgrada, probleme sa vakcinacijom, regionalne probleme – Vučić pokušava da balansira i pokušava da iskontroliše rizik ili štetu, ocenjuje Vučenić, dodajući da ćemo videti kako će opozicija na to dalje reagovati.

„Nervoza je očigledna – vidi se da će izbori, vide se napadi na Mariniku (Tepić) koja je očigledno iskočila po popularnosti u opoziciji. Mislim da će na jesen biti zanimljivo“, navodi.

Kakvi su politički lideri u regionu, tako je… 

Upitana o dijalogu sa Prištinom, Vučenić kaže da je teško reći šta će se dešavati. „Pretpostavljam da se ništa neće pomeriti dok se Amerikanci ne uključe aktivnije“, dodaje.

Kurti je, prenosi izjavu jednog kosovskog analitičara, najnepredvidiviji političar regiona, s njim je teško voditi dijalog i, kako je rekao analitičar, zna da „Kurti da ima unutrašnji problem da potpisuje sa Vučićem bilo kakve sporazume, zbog njegove ratnohuškačke prošlosti“. S druge strane, podseća, i Srbiju očekuju izbori, a Kosovo lokalni…

Komentarišući pitanje obeležavanja Oluje, Inckov zakon i Srebrenicu, Vučenić kaže da „otvaranje prošlosti povodom godišnjica nešto govori – koliko se ona zanemaruje i u kojoj meri su ti datumi predmet dnevno-političke manipulacije i zloupotrebe“. Konstatujući da sada u priči o Srebrenici niko ne negira zločin, ali se negira kako se taj zločin zove, navodi da se „u tom političkom nadgornjavanju koje je vrlo opasno, ružno, koje uznemirava region konstantno i asocira na rat – potpuno zanemaruju žrtve o njima se uopšte ne govori“.

„Ne govori se šta smo mi radili, niti o ozbiljnom suočavanju s prošlostu i sada izlazi na površinu da li se ovo zove ovako lil onako – to se zove genocid jer je sud tako presudio…  I tu nema debate o tome, ali politička debata se otvara jer nijedna stvar nije zatvorena. Tim nacionalističkim, populističkim liderima ( u regionu) odgovara da se to otvara“, istakla je. Dodaje da decenijama unazad građani u regionu žive u stresu i poluratnom raspoloženju i razmišljaju da li će se ovaj ili onaj otcepiti.

Politički lideri regiona se, navodi gošća N1, ponašaju se kao vođe čopora i od njih zavisi kakvi će odnosi biti, kaže i dodaje: „Neizgrađene institucije, neizgrađene, nezavršene države i to tako izgleda“.

O dolasku na N1

Danica Vučenić, koja je najnovije pojačanje N1 tima, kaže da se raduje što dolazi na našu televiziju. Radila sam za agenciju FoNet i sa redakcijom Istinomera, imali smo divnu saradnju, a tu sam naučila kako je teško održati profesionalni nivo u atmosferi koja postoji u Srbiji, kaže Vučenić. Kad govorimo o slobodi medija u Srbiji, mera je sloboda medija za male redakcije – Južnih vesti, Vranjskih, KRIK-a, za te male „habove“ koji nemaju institucionalnu snagu da se suoče s problemima na način na koji mogu velike redakcije, naglasila je.

Komentari

Vaš komentar