Vučević: Ako bi Vučić naredio, mi bismo ušli na teritoriju Kosova, ali bismo to javili KFOR-u

Vesti 02. okt 202312:22 > 13:14 313 komentara

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je na konferenciji za medije da ukoliko bi Vojska Srbije dobila naredbu od predsednika Srbije, kao vrhovnog komandatna, da uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, "Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspešno".

General Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama, rekao je Vučević naglašavajući da je saradnja sa Kforom dobra.

Svih ovih godina trupe Kfora nikada nisu prešle na teritoriju uže Srbije, niti je to Vojska Srbije učinila bez dozvole Kfora. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke već suštinske informacije.

„Vodi se sistematska kampanja protiv Vojske Srbije, protiv njenog razmeštanja na teritoriji Srbije. Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti“, istakao je Vučević i dodao da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unapred najavljen Kforu jer – „mi ništa ne radimo iza leđa“.

Mojsilović je rekao da ga čudi „zabrinutost“ iz Prištine kada nije bilo nikakvog povećanja formalnog povećanja borbene gotovosti. Dodao je da nije bilo nikakvog obučavanja nikakvih terorističkih snaga niti ikakvog upada na teritoriju Kosova.

On je odbacio i navode da su Srbija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obučavali i naoružavali Srbe na Kosovu i ukazao na podatak da kosovska policija koristi naoružanje srpske namenske industrije koje im zvanični Beograd nije prodao. Vučević je novinarima u Domu vojske u Beogradu kazao da kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju kao dokaz za tvrdnje o Srbima služi „navodno zaplenjeno naoružanje i vojna oprema“, nakon sukoba u selu Banjska, za koje tvrde da je proizvedeno u Srbiji.

„I kosovska policija koristi srpsko naoružanje, to nije dokaz“

„Po toj logici, ja moram da postavim pitanje svima, pre svega Kurtiju i njegovim saizvršiocima, a šta ćemo po pitanju da albanska policija na Kosovu, ili takozvana Kosovska policija, koristi isto to srpsko naoružanje“, upitao je Vučević.

On je prikazao fotografije na kojima se, kako tvrdi, nalaze kosovski policajci i specijalci sa puškama M70, puškomitraljezima M72 i drugim oružjem proizvedenim u Srbiji, naglašavajući da im Srbija te puške nije prodala.

„Da li po toj analogiji proizilazi da je Srbija obučavala i naoružavala i albansku kosovsku policiju da puca po Srbima? Logično je da Srbi imaju srpsko naoružanje, ali otkud albanskom policajcu naše oružje“, upitao je Vučević.

On je kazao da isto naoružanje i vojna oprema mogu da se nađu svuda na prostoru bivše Jugoslavije i da je zbog toga „potpuna glupost“ tvrditi da su država Srbija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvovali „u nečemu što neko naziva terorističkim aktima“.

„Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba, to je terorizam… Svakodnevno hapšenje, upucavanje, maltretiranje, pretresi bolnica, škola, obdaništa, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni“, kazao je ministar odbrane Srbije.

Vučević je ponovio da doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koga je Priština označila kao organizatora sukoba u Banjskoj, nije učestvovao na vežbama na Pasuljanskim livadama, na kojima često vežba Vojska Srbije.

„To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije, sa potpuno neidentifikovanim ljudima i licima, ništa apsolutno ne mora da znači“, kazao je on.

Govoreći o snimku vežbe sa vozilima „Hamer“, za koje Priština takođe tvrdi da su vršene na Pasuljanskim livadama, ministar je kazao da i srpska vojska i prištinske „paratrupe“ imaju „Hamere“, ali da koriste različite mitraljeze.

Prema njegovim rečima, za srpske mitraljeze 12,7 mm ne postoji manevarska municija i sa njima nije moguće vršiti vežbe, dok Priština na istim „Hamerima“ ima mitraljez 7,62 mm za koje postoji manevarska municija.