Vučević: Dešavanja na Kosovu – prvorazredni bezbednosni rizik za Srbiju

Vesti 27. mar 202310:34 36 komentara
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je ono što se dešava na Kosovu najveći, prvorazredni bezbednosni rizik za Srbiju, kao i da moramo biti smireni, hrabri i mudri.

Vučević je za TV Prva rekao da će Srbija biti pod još većim pritiscima zbog rata u Ukrajini koji, kako je naveo, prelazi u dugi pozicioni rat, sa velikim žrtvama i razaranjem.

„Ono što su oni otvorili, govorim o Zapadu, 1999. pa i 2008. sa Kosovom, to je Pandorina kutija i ne znate kako će se koristiti, jednima odgovara, drugima ne, u zavisnosti od situacije. Zato je pritisak na Srbiju da se taj kosvovskometohijeski čvor odveže i da bude, po njima, jednom za svagda rešen“, rekao je Vučević, navodeći da se od Srbije traži da se odrekne dela teritorije.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, on je naveo da se boji da će kosovski premijer Aljbin Kurti to da uradi „samo kao masku, ljušturu bez sadržine“, da neće da je formira po principima iz Briselskor sporazuma.

„Nema tu hoćete ili nećete, ono što mora da bude sadržina je definisno kroz Briselski sporazum i uz garancije Evropske unije“, rekao je Vučević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare